Култура

За жената – с песен, танц и стихове

bozhilovaДимитрина Божилова

Най-красивото цвете на земята е детето! Най-прекрасен е детският смях! Но за да ги има тях, виновни са жените /не изключвам в това число и мъжете – без тях не може/, майките, защото са им дали живот. Затова в целия свят жените празнуват 8 ден от Бабомартенския месец. Мъжете и децата отдават своята признателност и обич, вплитайки ги в стихове, песни, танци, цветя и подаръци.

Такъв празник стана в Радуилското читалище „Христо Ботев”. Самодейците създадоха за своите съселяни един хубав празник.

…песента е дар от Бога

и без нея аз не мога.

Душата ми без песен

скоро ще умре.

С песните живея

като в божи храм…

С тези вълнуващи думи и чудесна мелодия започнаха своя поздрав певиците от Групата за стари градски песни с ръководител Васил Сотиров. Специално за най-възрастните баби беше песента „На сърце ми лежи”, изпълнена в дует от Йорданка Котарска и Мария Василева.

Група дечица, облечени в народни носии от училище „Христо Смирненски” зарадваха своите мами, баби, лелки, учителки и приятелки със стихове и песни, прославящи мартенските празници – Първи, Трети, Осми. А отвън във фоайето те бяха подредили изложба от красиви и майсторски изработени мартенички.

Разнообразие от стари автентични и по-нови песни изпълниха жените от двете фолклорни групи – „Здравец” и „Детелини”. Много ръкопляскания и подкрепа с подвикване получиха малките танцьори от наскоро създадената танцова група „Радуилче” . Пожелахме им да играят още по-усърдно, да научат още хора, за да радват и в бъдеще родители и близки. Нали в тях-младите ни е надеждата.

За приятната, макар и малко хладничка обстановка, се бяха постарали от читалищното ръководство – сцената беше много красиво подредена. И както е на всеки празник, градусът на хубавото настроение се вдигна и по време на гощавката, песните и танците извън програмата.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close