Седмицата

За една сбъдната 12-годишна мечта

Raiovo1 (2)Анелия Балабанова 

Денят на почит и признателност към будителите на България се превърна в истински празник за жителите на Райово. Поводът – обособен изложбен кът с материали за закритото през 2002 г. селско училище – ОУ „Отец Паисий”. Но…да започнем от началото. То беше поставено с изпълненията на ТС „Палакарийче”, техните по-малки последователи и жените от певческата фолклорна група „Райски гласове” при читалище „Христо Ботев 1926”. Ръководените от Росица Павлова и Ани Машова състави повишиха градуса на настроението в студения ноемврийски ден и проправиха път към същинската част. Тя започна, когато на импровизираната сцена пред сградата на читалището се качиха преподаватели и бивши възпитаници на несъществуващото вече училище. Картината беше особено затрогваща, а мигът дългоочакван – повече от 12 години. Водещата Катя Янакиева също не скри своето вълнение от това, че се сбъдва една мечта.

Стари черно-бели снимки и такива от  по-ново време красяха обособения изложбен кът. „Компания” им правеха кратки исторически сведения за възникването на школото и имената на директорите и учителите, работили в него. Част от тях присъстваха лично – Асен Пътников и съпругата му Катя, Славка Балабанова, дългогодишните учителки Цанка Богданова, Елена Попова, както  и много техни колеги – Радка Шехтова, Галя Николова, Райко Попов, Лиляна Биволева, Свиленка Шишкова, Йорданка Балабанова и др.. При вида на полуразрушената сграда спомените изплуваха и сълзи започнаха да напират от очите им. В нея някога е кипял живот, а сега се разпада. Причините няма да ги коментираме. По-важното е, че част от духа на миналото беше преминал извън пределите на ОУ „Отец Паисий” и успя да завладее сърцата и мислите на присъстващите в читалището. Всъщност него винаги го е имало, а благодарение на инициативата, подета от Славка Балабанова, успя да излезе на показ. Намериха се много добри хора, начело с кмета Васил Васов, които помогнаха и станаха съпричастни към каузата. Най-важната стъпка вече е направена. Очаква се скромната сбирка да се обогатява поетапно и с активното съдействие на хората от селото, за които ОУ „Отец Паисий” ще си остане любимото училище. То е на цели 130 години, по-старо дори и от Гимназията в Самоков.

От класните му стаи са излезли много достойни българи – инженери, лекари, учители, които и до ден днешен са съпричастни с неговата съдба. Сред тях могат да се откроят имената на Георги Годинячки, Елена Шишкова, Анита Пейчинова, Емилия Балабанова, Рени Пейчинова и други бивши негови възпитаници.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close