Злободневно

За децибелите и хората със здрави нерви

16 black-cat-white-cat-1Репортажът за шумните веселби е по сигнал на наши читатели и всяка прилика с действителни лица и събития не е случайна. Ако се разпознаете като участник в тези събития, помислите доколко редно е да тормозите останалите с тях.

Тиха юлска вечер. Поредната от многото летни. Часът е около 19.00, времето е топло и приятно. Навсякъде по града се разхождат хора, други са седнали по седенки пред домовете си и бърборят оживено.

Каква идилия бихме казали всички…ако не беше един отвратителен, подобен на нашествие на османска орда шум. Всички ние, които живеем в долната част на града сме го чували. Този гърмеж ознаменува празник за едни, а за други тотален тормоз. То са поздрави, то е чудо…

За разлика от други места обаче, ние тук в Самоков нямаме навик да изразим гласно недоволството си от силния шум. Единственото, с което се разминаваме са ругатни и поздрави към роднините до девето коляно.

В Самоков живеят хора от различни общности със специфични обичаи, традиции и нрави. Не са много, но все пак ги има. Когато изпълняват ритуалите си обаче, ако те са свързани с действия, които пречат на останалите, трябва да се намери решение на проблема. И в този ред на мисли – кой би трябвало да е отговорен за спокойствието и тишината в града и защо никой не взима мерки за кючекчийската вакханалия в махалата?

Съгласно Наредба 1 за обществения ред и опазването на общинските имоти на територията на община Самоков следва, че: „Чл.2 /1/ Забранява се нарушаването по какъвто и да е начин на нощната тишина и почивка на гражданите от 22.00 да 6.00 часа през зимното часово време и от 23.00 до 6.00 часа през лятното часово време. През посоченото време се забранява викането, пеенето, шумния говор и използването на озвучителни системи на обществени места.

Чл.3/1/ Освен забраните по предходната разпоредба, в жилищните сгради се забраняват шумни увеселения, извършването на производствени дейности и ремонтни работи, които нарушават спокойствието на останалите обитатели.

/2/ За задоволяване на битови потребности, дейностите по предходната алинея могат да се извършват само от 08.00 до 14.00 часа и от 16.00 до 20.00 часа в дните, обявени за работни, а със съгласието на обитателите и в почивните дни .

/4/ В случаите, когато не могат да се осигурят ефикасни обезшумителни мерки, ползването на озвучителни уредби и на шумни апарати и машини може да става само от 09.00 до 14.00 часа и от 16.00 до 21.00 ч.“

От Наредбата става ясно, че високите нива на шум са разрешени в посочените часове.

Шефът на РУП Самоков Георги Тодоров пред „Самоков 365“ каза, че като цяло разпоредбата се спазва. И че полицията няма практика да отива и да прекратява тържествата.

Сигурно не е защото не получава сигнали. Поне няколко души потвърждават, че са сигнализирали за шума. Познато звучи, нали?

Така с това лаконично обяснение някак си каквито и разсъждения да имаме и да излагаме, те звучат и изглеждат като обесени в пространството.

Както са казали хората – кучето си лае, керванът си върви, а за теб горчилката остава….

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close