ОбществоРегионалниСамоков

За втори път Любослав Благоев хвана кръста в Продановци

„Самоков 365“

За шести пореден път в Продановци беше спазена традицията на Йордановден. Богоявленският ритуал се провежда в м. „При конопищата” и обикновено събира доста желаещи да присъстват на хвърлянето на кръста. Тази година заради пандемията много от местните си останаха вкъщи. Нямаше музика и хора, за да се избегнат струпванията на хора на едно място. Водосвет по повод празника отслужи архиерейският наместник отец Михаил Колев.

Петима младежи се включиха в тазгодишния ритуал. Любослав Благоев успя да изпревари останалите и да хване кръста за втори път.

„Почетохме традицията в селото, но беше по-различно от друга година. Гледахме да спазваме доколкото е възможно противоепидемичните мерки. Това все пак е лична отговорност на всеки един от нас и се касае за здравето ни. Всичко, което се случва на Йордановден се прави точно с тази цел – да са здрави участниците и всички през годината. Видяхме, че няма нищо по-важно от това да сме здрави. Пожелавам на всички много късмет през новата година и дано тя ни донесе повече спокойствие“, подчерта кметът Емилия Драганова.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close