ОбществоРегионалниСамоков

За втори път късметът се усмихна на Радослав Райчев, успя да хване кръста за Йордановден

„Самоков 365“

За втори път късметът се усмихна на Радослав Райчев, който успя да елиминира сериозна конкуренция и да хване кръста за Йордановден в студените води на река Искър в Самоков.

И на този Йордановден традицията по „спасяването“ на Богоявеленския кръст бе спазена. Множество смели мъже от различни възрасти се наредиха в очакване на празничното събитие и с желание всеки един от тях да достигне пръв до християнския символ.

Празникът започна в 12:00 часа в горната част на река Искър, при пешеходния мост, над СУ „Отец Паисий”. Доста самоковци се бях събрали да станат свидетели на хващането на кръста. За всички присъстващи имаше греяно вино, осигурено от именика Йордан  Йорданов –собственик на ресторант „Кестените“.  По традиция архиерейският наместник отец Михаил Колев освети кръста. Звук на гайди даде старт на ритуала. Нетърпението вземаше връх, а мъжете очакваха хвърлянето на кръста. Най-ловък сред тя бе Радослав Райчев. Tова е втори път, в който успява да се пребори за кръста. Първият е през 2019 година. Във водите се зави мъжко хоро,  в което взеха участие кметът Владимир Георгиев и КЛИО „Чакър войвода“.

Радослав сподели, че обича ритуала и откакто е възобновен в Самоков винаги участва. И така вече 6 години. Изключение прави 2020 година. Райчев получи икона и парична сума, връчени му лично от кмета Владимир Георгиев. За останалите също имаше икони. Народното поверие гласи, че всеки, които участва в Богоявленския ритуал ще се радва на крепко здраве през цялата година.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close