БоровецОбща категорияОбществоРегионални

За втори път в Боровец ще се проведе „Седмица на изкуствата“

Жанета Димитрова

Тазгодишното издание на „Седмицата на изкуствата“ – 2018 в Боровец ще се проведе между 18-20 май. Събитието ще отбележи своята втора година и е определено от организаторите като естествено продължение на Международния конкурс за камерна музика, провеждан в градовете Своге и Самоков. Организатор на мащабното мероприятие е Сдружение „Рила – 2011”, с председател Ясен Чуруков и артистичен директор доц. д-р Жан Гологанов. Фестивалът е в памет на Иван Янков и Румен Тосков. И тази година домакин на събитието е х-л „Самоков“ в к.к. Боровец.

Официалното откриване ще се проведе на 18 май /петък/ от 18:00 часа, като над 50 човека ще участват в тържеството. Сред тях са мъжки хор от Холандия, емблематичния за Самоков хор „Рилска песен”, момичетата от танцово студио „Кати денс“ с хореограф Катрин Митева, фолклорен ансамбъл „Слънце“, ансамбъл „Звездици“, школата по танцово изкуство, с ръководител Ралица Стоянова към читалище-паметник „Отец Паисий – 1859”, талантливите деца от танцова група FIRE STEPS към ОУ „Христо Максимов” и др. Приветствие към гостите ще отправят областният управител на Софийска област Илиан Тодоров, кметът на Община Самоков – Владимир Георгиев и заместник-кметът на Община Своге – Нина Копринджийска. Специален гост ще бъде председателят на Съюза на музикалните и танцови дейци – Станислав Почекански.

Конкурсната програма за камерни ансамбли и индивидуални изпълнители ще се проведе в 4 категории – класическа, електронна, поп и джаз и фолклорна музика. Жури, включващо уважавани професори, ще има тежката задача да оцени таланта на над 45 участници.

Във фестивалната програма ще се включат около 250 човека. Активно ще бъде участието на представителите на Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. Те ще представят художествена изложба  и модно ревю на студентите от специалност „Мода и моден дизайн“, под ръководството на проф. д-р Емил Куков. Художници от СУ „Св. Климент Охридски” също ще изнесат творбите си. Хор „Рилка песен“ за втори път ще участват съвместно с мъжки хор от Холандия, а трио „Евридика” ще се включат с авторски песни на доц. д-р Георги Петков.

Организаторите определят интереса към второто издание на „Седмицата на изкуствата“ 2018 като по – активен. Очаква се фестивалът да има голяма посещаемост и публика, която да оцени качествата на участниците. Медиен партньор на събитието е вестник „Самоков 365”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close