Самоков

За боклука… с отговорност

bokluciХристиана Видинова

Представете си картината – качвате се на Ридо за разходка с домашните любимци, приятели, любим човек. Много приятно, нали? – Зеленина, природа, Дъбова глава, мотополигона. И изведнъж… какво? Приятната гледка се разваля. Причината?! Заради всички боклуци, които се търкалят по целия рид – пликчета, бутилки, хартии. Организираме мероприятия, гледаме всичко да е изрядно, но след като приключи събитието, заварваме изключително грозна гледка. Със сигурност не е било така, когато започна мотокросът.

От моя гледна точка, като любител на екстремните спортове, чакам мотокроса цяла година, изключителна еуфория ме обвзема преди състезанието, всички състезатели са там, парковете пълни с мотори, рев на двигатели, миризма на бензин, изключително приятна гледка за мен. Но… уви, когато всичко приключи заварвам само боклуци.

Стана ми много болно, когато видях рида, пълен с отпадъци. Втора седмица след мотокроса няма кой да ги почисти. Кой е виновен за това? Общината? Организаторите на състезанието? Защо никой не поема отговорност и не се наеме нужната фирма да почисти отпадъците, защото едва ли някой от нас би се качил ей така, за да почисти боклука на Ридо. Ако не е ПР акция на някоя политическа организация, например.

Толкова ли сме безотговорни към природата? Ами, явно да!! Едва ли някой от вас би хвърлил боклука вкъщи на пода, ей така и ще му е приятно да го гледа как се търкаля по земята. Какво ви пречи, когато седнете да гледате мотокроса или сте просто на разходка на Ридо да си съберете боклука в едно пликче и да го изхвърлите в някой кош. Но … уви – не, на всички нас е по – лесно да го изхвърлим на земята и после не ни интересува какво ще стане с него. Всичко това се получава от нашето безхаберие.

Отдавна говоренето по въпроси от този тип е обърнато на мрънкане. Защо не се опитаме да се променим по някакъв начин? Към по-добро, например? Или ще продължаваме да носим селското във всеки един от нас, защото така ни харесва? Ако бъдем с  една идея по-различно отношение към природата, спрем да хвърляме боклуците по улиците, по парковете, спрем да изсичаме дърветата и си пазим природата, всички ще бъдем доволни, нали така? Защото всеки е свикнал да хленчи, но да не прави нищо.

Всяка година на 26 април стегнато и строго почистваме България за един ден, надъхани от телевизията, а останалите 364 дни какво правим? Цапаме на поразия, не пазим природата, унищожаваме горите, растенията и животните.

Изсичаме дърветата всекидневно и виждате какви са последиците – наводнения, бедствени положения. За съжаление последиците от наводненията не са малко. Колко народ загина, колко хора останаха без покрив под главата си… и всичко това заради боклуците, коритата на реките не се почистват, задръстени са от отпадъци, няма ги дърветата.

Е, надявам се някой ден, всеки един от нас да се промени, да бъдем с друго отношение към нас и към боклука, който ни заобикаля, да го почистваме. И наистина, когато се качим на разходка на Ридо или просто се разхождаме в някой парк да ни бъде наистина приятно и да се наслаждаме на красивата природа, която ни заобикаля… докато я има!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close