ЗлободневноРегионалниСамоков

Защитниците на животни в Самоков се надигат срещу общинска администрация за случая с бездомните кучета

„Самоков 365“

Защитниците на животните в Самоков се надигнаха срещу общинска администрация по случая с бездомните кучета в града.

Преди няколко дни снимки на бездомни кучета, затворени в клетки, обиколиха социалната мрежа. Защо тези животни са затворени и оставени на площадка в Регионалното депо за отпадъци бяха въпросите към местната власт. Отговорът от страна на Община Самоков бе, че четириногите чакат за кастриране. Днес пред Нова тв защитниците на животните подчертаха, че са възмутени от решенията на Община Самоков и са подготвили жалби, които ще подадат до прокуратурата и БАБХ с искане да се направи щателна проверка на общинската администрация за бездомните кучета.

“Възмути ни това, че кучетата са оставени на сметището в клетки. Сметището не е място да се държат кучета. Изготвихме жалби и очакваме щателна проверка по въпроса. В града има глутници, защото някой не си върши работата. Имаше кратки програми за кастриране, но резултат няма”, казаха жителите на Самоков. По думите им в клетките е имало и малки кученца.

“Общината не е по-малко загрижена и не сме влошили условията, в които животните живеят. Обектът е единствения общински под 24-часово наблюдение. Стремим се към създаване на приют. Тук преди месеци имаше мобилна лаборатория и се кастрираха и чипираха кучета. Имаме служители, които организират залавяне на кучета, поставяне в клетка. Животните са нахранени и е оставена вода, и не престояват повече от час, два на депото”, обясни секретарят на Община Самоков  Ангелина Вангелова.

“Кучетата бяха пуснати и клетките бяха взети, охраната нямаше идея, че тук има кучета”, контрираха природозащитниците.

“Кучетата не са подложени на жестокост и насилие, в клиниката няма място и ветеринарът препоръча тези действия. На ден той кастрира по две кучета”, допълни Вангелова.

„Има сериозен пропуск в работата на общината. Скандално е да се складират кучета на депо за отпадъци. Животните трябва да се превозват със специализирано превозно средство. Те трябва да бъдат закарани в клиника, където да бъдат кастрирани, а не да стоят на бунището”, коментира Явор Гечев от Фондация “Четири лапи”.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close