Регионални

Захари Каменов е носителят на наградата „ Захари Зограф” за 2016 г.

Самоков365

Наближава месец май и вече започнаха обсъжданията на това кой ще е носителят на националната награда за живопис „Захари Зограф” за 2016 г. Комисията с председател акад. Светлин Русев, в състава на която бяха включени още художниците Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев и Милко Божков, галеристът Иво Масларски, кметът на Община Самоков Владимир Георгиев и зам.-кметът Васил Сайменов единодушно определи за носител на отличието художника Захари Каменов.

Той е роден през 1949 г. във Видин. Завършил е живопис в Националната художествена академия. Негови творби притежават едни от най-известните галерии в Европа, Америка, Азия. Художникът се занимава с графика, живопис и малка пластика – керамика. Правил е много изложби у нас и в чужбина, носител е на много български и международни награди. Свързан е със Самоков още преди 30 години, когато отпечатва графиките си в Графичната база. Миналата година през октомври самоковци се докоснаха до творчеството му чрез изложбата му в галерия Масларски.
Едни от крилатите фрази на художника, които определят неговото верую са, че художникът живее в паралелен свят. “От една грозна жена може да се роди прекрасна картина. Ако имаме очи, ще видим повече. Ако не – ще направим жълта страница за голотата.”Правил е повече изложби в чужбина, отколкото у нас. Всеки път измисля нещо различно – използва каракачански текстил за колони или превръща детското дървено конче в произведение на изкуството. „Не е толкова важно средството, с което се изразява художникът. Важно е това, което иска да каже” – категоричен е Каменов.

Присъдената му награда ще бъде връчена на специална церемония на 19 май 2017 г. в художествена галерия проф. „Васил захариев” в Самоков.
С решение N 57 по протокол 6 от 3 февруари 2000 година ОбС Самоков с пълно мнозинство прие статута на наградата за живопис „Захарий Зограф“, с което възстановява една културна традиция, прекъсната през 1988 г. Наградата се присъжда за изключителни постижения в живопистта през изтеклата година. Наградата се присъжда на един творец за картина, цикъл от произведение, самостоятелна изложба в България или чужбина, или друга творческа акция, реализирана със средства на живописта – църква, обществена сграда и др. Награденият автор прави самостоятелна изложба, която съпътства награждаването. Благодарение на статута на наградата, днес фондът на община Самоков разполага с произведенията на най-утвърдените през времето български художници.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close