Слайд категория

Застраховките – тема табу или начин да защитим собствеността си

zastrahovkiСъвременният човек е изправен пред непрекъснат избор. В напрегнатото ежедневие и хроничният недостиг на средства е от изключително важно значение да определим правилно приоритетите си. Обичайно на преден план излизат най-неотложните разходи – за храна, дрехи, данъци, сметките за електричество, вода, телефон и т.н. Някъде назад остават нещата, определяни като лукс – екскурзии, пътувания, културни развлечения. От известно време в тази графа попадат и застраховките. Всъщност подобни прищевки се приемат като разточителство само по българските стандарти. В цивилизованите страни, с нормален стандарт на живот да отидеш на кино, да си купиш нова кола или жилище е съвсем в реда на нещата. Необходимост и средство, гарантиращо сигурност и спокойствие. От тази гледна точка може да се каже, че застраховките са без никаква конкуренция. С Чавдар Здравков от Zastrahovam.comразговаряме за предимствата и рисковете пред хората, занимаващи се с този вид бизнес.

Работим с всички застрахователни компании, което е много добре. Клиентът има право на избор. Дават му се всички оферти – от най-евтината до най-скъпата и му помагаме да направи най-добрия избор” – разказва той. Противно на очакванията, застраховката не е само сключването на полицата, а и всички последващи действия– логистика при настъпване на застрахователно събитие, причинени щети и т.н. Никак не е приятно да си удариш колата в Самоков и да ходиш в София. Плащанията, които не са наложителни или могат да бъдат спестени се отлагат във времето. Здравков потвърждава тезата, че българинът все още няма култура да сключва застраховки. Дали заради слабата информираност или заради изтънелия джоб, не е ясно. Застрахователният брокер посочва някои доста показателни примери от практиката. Специално за автомобилните застраховки има случаи, в които се сключва една застраховка с идеята да се плати разсрочено – на четири или повече вноски. Сключената застрахователна полица се използва в определени ситуации и след това плащанията спират. Една имуществена застраховка струва от 50-60 до 150 лв. Да приемем, че е 120. Простата сметка показва, че това прави 10 лв. на месец, които едно домакинство трябва да отдели. Съпоставимо с вредите (имуществени и неимуществени) сумата е нищожна, но човек може да си спести много главоболия и проблеми. Най-пресният пример за това е земетресението в Перник. Една застрахователна полица би предотвратила много загуби.

Офисът на Zastrahovam.com в Самоков съществува от 3 години. „При нас това се е превърнало в семеен бизнес. Работим аз и съпругата ми, майка ми и баща ми” – коментира Чавдар Здравков. По думите му на един такъв офис му е нужна поне една година, за да се види дали въобще ще заработи. „Мога да кажа, че чак след година и 7-8 месеца успя да излезе на самоиздръжка. Отделно аз съм вещо лице към „Бул инс”, а съпругата ми към „Олимпик”. Оценяваме автомобили, завеждаме щети” – допълва той.

Българското законодателство в областта на застраховките се доближаваме до европейското, но прилагането не е същото. Повечето полици се сключват заради задължителния характер, който имат. Например „Гражданската отговорност” за автомобилите. „Автокаско” се прави основно от собствениците на скъпи возила, на стойност 7-8 хил. лева и повече. Ползата е, че дори и при собствена вина покрива рискове при определени условия. Презумпцията е, че всички сме хора и всички грешим.

Кои са останалите най-популярни застраховки?

На първо място в класацията е „Гражданската отговорност” за автамобили. Следват доброволните автомобилни застраховки, имущество, защита на пътниците в градския транспорт (задължителна за таксиметровите водачи). Следващи в списъка са застраховка „Живот”, злополуки на спортисти, пребиваващи в България и българи в чужбина. Не са пропуснати и по-специфичните плащания, касаещи наемните отношения, договори, бизнес застраховки и др. Набляга се доста и на земеделските застраховки. „Има програми, по които работим със земеделските производители. Те покриват до 80% от стойността на полицата. Специално при земеделците има информираност. Застраховките могат да бъдат направени и по интернет.

Предлагат се и допълнителни екстри за привличане на клиенти. Специален бонус от офиса на Zastrahovam.com е поддръжка на автомобила през годината. Какво означава това? Срещу един лев на ден компанията съдейства на пострадалите пред представители на сервизите и сервизните центрове. Услуга, извън „Каското” и „Гражданската отговорност”. Осигурява се пътна помощ и когато се наложи подмяна на консумативите, 24 часа в денонощието за района на София и цялата страна. По-големите ползватели на услугите са фирмите и собствениците на 4-5 автомобила, корпоративни клиенти в областта на земеделието и транспорта. За труден е труден, като всеки бизнес.

Определено застраховането има бъдеще и към момента е един доста перспективен бизнес. Вече има доста фирми, които предлагат застраховки. Някои прибягват до хитринки, свързани с нерегламентирано даване на по-големи отстъпки и други материални стимули. Други залагат на експертност, коректност и качество на услугата. Zastrachovam.com има офиси в 10 града. Специално за региона има идея за разширяване на бизнеса, но всичко е въпрос на визия и проучване на пазара.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close