Самоков

“Засилен е контролът по спазване правилата за движение по пътищата, като особено внимание се обръща на нарушенията, свързани с неправилно паркиране и престой в централната градска част.” съобщиха от КАТ

V27Мария Галчева 

Във връзка с темата на броя се обърнахме и към ОДМВР-София, които предоставиха информация за констатираните нарушения, за санкциите и за превенцията от страна на родителите и на органите на реда.

Значението на знак В 27 е непознато в Самоков, особено на местата, където го има – Голямата чешма, „Еврофутбол”. Защо не се взимат никакви мерки по отношение на нарушителите и се позволява безразборно паркиране?

 

Районно управление-Самоков е предприело необходимите мерки за подобряване дисциплината на водачите на моторни превозни средства. Засилен е контролът по спазване правилата за движение по пътищата, като особено внимание се обръща на нарушенията, свързани с неправилно паркиране и престой в централната градска част. В района на Голямата чешма  и „Еврофутбол“ са констатирани 27 нарушения, за които спрямо нарушителите е взето административно отношение.

 

Защо не се осъществява никакъв контрол по отношение на скоростта? В населено място ограничението е 50 км,, но това не се спазва и е особено видимо по следните пътни артерии бул “Искър”, бул. “Македония”, бул. “България”, “Софийско шосе”, ул. “Вардар”. Защо КАТ не глобява нарушителите?

 

След направените промени в ЗДвП, на база на които в ДВ бр. 36 от 19.05.2015 г. е обнародвана Наредба за условията и реда за използване на АТСС за контрол на правилата за движение по пътищата, считано от 23.05.2015 г., започна активна работа с мобилната система за контрол на скоростта, като нарушителите не се спират на място, а за установеното нарушение се издава електронен фиш. Графикът за контрол на скоростта с мобилните автоматизирани технически средства се публикува ежеседмично  на интернет страницата на ОДМВР-София. От тази дата само на територията на гр. Самоков са констатирани 103 нарушения за скорост. Това доведе и до намаляване на тежките ПТП и последиците от тях.

 

Все по-често видимо непълнолетни шофьори се качват на МПС. Какво се прави, за да се спре това? 

 

В изпълнение на приоритетите на ОДМВР- София акцент в работата на РУ-Самоков по отношение превенцията на пътнотранспортния травматизъм е стимулирането на правилно поведение у децата и учащите и формирането у възрастните на отговорно и безопасно поведение на пътя, което да послужи като положителен модел за подражание от страна на младите хора. В тази връзка,  в края на учебната година  на родителите от всички училища на територията на гр. Самоков бяха връчени лични обръщения, подписани от директора на областната дирекция и председателя на Българската асоциация на пострадали при катастрофи, с призив за по-активен родителски контрол при купуването и предоставянето за управление на децата на мотопеди, мотоциклети, АТВ през лятната ваканция. В рамките на всяка учебна година периодично се изнасят беседи с учащите по темата за безопасно движение и спазване на установените правила.

От началото на 2015 г. на територията, обслужвана от РУ- Самоков, са констатирани 5 нарушения за управление на МПС от непълнолетни водачи. Установени са лицата, предоставили моторното превозно средство и срещу тях са образувани административно наказателни производства със съставяне на АУАН. Във връзка с влошената пътнотранспортна обстановка е завишен контролът върху водачите на двуколесни моторни превозни средства, като при установяване на ненавършили 16 години такива, се ангажира административно наказателна отговорност спрямо техните родители или настойници.

 

 

Шофирането без светлини – колко време ще ни е необходимо да свикнем, че това е задължително и има ли глобени, заради този пропуск?

От 2012 г. задължително през деня моторните превозни средства се движат с включени светлини. От началото на 2015 г. служилите на „Пътен контрол“ при РУ-Самоков са констатирали 43 нарушения, за които е взето административно отношение.

 

В правомощията на КАТ ли е да се изиска поставянето на “легнали полицаи” и на камери, които следят скоростта и какво е възможно да се направи за нейното ограничаване от страна на контролиращия орган? 

 

По предложение на РУ-Самоков и с цел гарантиране спазването на въведените ограничения на скоростта в районите на учебните заведени са изградени изкуствени неравности от собственика на пътя, а именно-  община Самоков.

 

Във връзка с повишения пътнотранспортен травматизъм в страната като цяло са предприети допълнителни превантивни мерки, включващи планирането и провеждането на ежедневни полицейски операции с акцент върху неправилното паркиране, управлението от неправоспособни водачи, след употреба на алкохол и с превишена скорост.

Наред с това се осъществява и активен контрол върху поведението на пешеходците. С цел постигането на дисциплиниращ ефект на неправилно пресичащи граждани са наложени са глоби с фиш, тъй като освен себе си тези нарушители излагат на риск и останалите участници в движението.

 

През предходната седмица на територията на РУ- Самоков са установени общо 59 нарушения на правилата за движение по пътищата. Съставени са 22 акта и 11 фиша; за превишена скорост са съставени 10 електронни фиша. През седмицата няма ранени и загинали при пътни инциденти.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close