ОбществоРегионални

Засади дръвче!

Мария Галчева

Темата с гората винаги е вълнувала. С много и с различни знаци. Особено вълнуващо е обаче опустошаването и под носа и пред погледа на институциите. Непосредствено преди седмицата на гората винаги започваме да дискутираме темата около нейното състояние. Въпросът с поголовното унищожаване на гората беше поставен и от трибуната на Народното събрание, където министърът беше подканена да обърне по-особено внимание на Самоков, където положението наистина е тежко.

Но явно дискусиите ни са само думи, хвърлени в пространстото, където образуват минимална енергия, често пъти чакана да отслабне без да и се обърне особено внимание. Много е нагло, но е факт. При подаване на сигнал многозначително да се мълчи или да се обяснява кой е виновен. Но кой е отговорен това да не става – това е гигантският въпрос, с още по-гигантски липсващ отговор.

Убедихме се в неадекватността на всички, които трябва да бранят гората, чухме безброй оправдания, но реално действие няма – виждаме само как се режат дърветата и как цели хълмове се оголват. Това ако са мерки, здраве му кажете. Разграден двор, от който всеки влачи, а оградата му – зловещо съборена. Само да припомним едни думи – хубаво е да погледнем първо в собствените си дворове, които да си почистим и после към останалото. Хубаво поглеждаме ние в собствените си дворове, но общият двор кой да го погледне?

И така, на всяко действие в природата съществува противодействие. Колкото и да е минимално, него го има и по този казус. Интернет формацията „Промени Самоков“ отново организира акция по залесяването на терени в града. След като миналата година организаторите бяха обвинени, че правят нещата без да се съветват и допитат до специалистите, то тази година нещата са изцяло координирани с общинското лесничейство.

И експертите определиха за залесяване терените в двора на Спортното училище и нагоре по екопътеката. Затова сега топката е в ръцете на всички, които онлайн алармираха за състоянието на крайградските зони Ридо и Лаго. Очакваме налице да бъдат хората, които са най-активни по горските теми и често пъти са страдали от активната си гражданска позиция по тази тема.

Сборният пукнт е на пешеходния мост при бившата Комуна в събота, в 10.30 часа. Синоптиците обещават хубаво време, горските обещават разсад. Единственото, което се изисква от нас е присъствие и инструменти – т.е. лопати. Нищо друго, но може към това да добавите и добро настроение.  Това е акцията, която се организира изцяло на доброволни начала, а доброволците в нея успяват по един или друг начин да осигурят всичко необходимо за залесяването.

Какво ще се случи обаче с Ридо и с Лаго – много ми се иска и аз да знам отговора, но засега не се чува нищо. Дали и докога ще продължава това – също никой не казва. Някак си ми става много тежко, когато слушам укорителните думи на хората, които преди години са направили от тези голи тогава хълмове зеленото одеяло на града, а сега гледат и казват как младите нямат ценности. Не пазят нищо. И донякъде са абсолютно прави, защото ако наистина бяхме до такава степен загрижени, нямаше да си говорим едно и също всяка година. И всичко да остава пожелателно – думите по площадите или в предизборните платформи, в заседателните зали или по записите на медиите.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close