ОбществоРегионалниСамоков

Започна ремонт на детската градина в двора на НУ „Петър Берон“

“Самоков 365”

Започна ремонтът на сградата на детската градина в двора на училище „Неофит Рилски 2” /НУ „Петър берон“/ . Ремонтът се финансира със средства от Министерство на образованието.

Община Самоков спечели финансиране на четири проекта от Министерство на образованието по програма за изграждане ,пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини и училища за периода 2020-2022. Единият от проектите е за завършване и обзавеждане на сграда, построена за детска градина по проект преди 10 години, финансиран по европейска програма. Сградата бе завършена само на грубо строителство и остана в този вид доста дълго време, поради липса на средства.

Със спечеленото финансиране, ще бъде завършен строежът отвътре, ще се ремонтират компрометираните части по покрив, фасада и дограми и ще се направи цялостно обзавеждане, както и вертикална планировка и детски кътове в двора. Така сградата, строена преди толкова години за детска градина, реално вече ще може да изпълнява функциите на такава. До края на годината ще бъде завършено строителството във вътрешността на сградата – изграждане на ВиК, замазки, шпакловки, боядисване, всичко до етап обзавеждане. От началото на следващия строителен сезон ще се направи ремонт и на фасадата. Тогава ще се реализира и вертикалната планировка и поставяне на детските съоръжения. По проект е предвидено и обзавеждането.

Новата сграда ще позволи да има 5 групи към детската градина „Пролет” и ще освободи помещенията в сградата на училището, които се ползват в момента. Това ще даде възможност организирането на целодневния процес на обучение в училището, който не беше възможен до момента, поради липса на място. Стойността на проекта е 1 240 678 лв. Предвижда се новата детска градина да започне да функционира от септември 2022 г.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close