ОбществоРегионални

Започна кампанията за пролетно почистване

Самоков 365

Всяка година община Самоков организира кампания по пролетно почистване, като в нея се включват и граждани и училища. И тази година от отдел „Образование” ще изпратят писма до училищата, като всяко трябва да обяви свой екоден, в който ще извърши почистване на дворовете и пространствата около учебните заведения. Поради неблагоприятните зимни условия, тази година екодните по училищата ще бъдат посветени на Деня на Земята – 22 април и ще се провеждат в седмицата от 16 до 20 април.

Във връзка с ангажиментите на Общината са определени маршрутите, по които всеки ден от дните за пролетно почистване ще работят групи от програмите, ангажирани с чистотата. До момента се чистят главните пътни артерии в града. Предвижда се за големия християнски празник Великден, градът основно да бъде почистен, а районите около църквите и измити. Указания за организиране на пролетно почистване на селата, ще бъдат изпратени на кметовете.

Община Самоков, заедно с данъчните съобщения изпрати на гражданите брошура с информация за оползотворяване на отпадъците, както и за извозването на обемните битови отпадъци и домакински уреди на Регионалния център за управление на отпадъците. Едрогабаритните отпадъци се извозват след подаване на заявление до общината.

В дните на пролетната кампания, която ще продължи през целия април се организира интензивно извозване на отпадъци, събрани при пролетно почистване на домове и дворове. Събраният отпадък да се поставя в чували пред дома на удобно за извозване място. Призовават се гражданите от кварталите да организират почистване на околоблоковите пространства, като събрания отпадък се оставя в чували до контейнерите за битови отпадъци или на удобно за извозване място. От Общината апелират да не се изхвърлят отпадъци, събрани от покъщнина в контейнерите. По отношение на кастренето на клони, трябва да се знае, че не може да се извършва безконтролно и ако това се налага, да се уведомява Общината.

Извозването се извършва от фирма „Бекастрой” след като бъде заявен предварително денят и мястото. Сигнали за замърсени участъци може да се подават на тел. 0886 727296 – отдел „Екология”.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close