Общество

Започна второто издание на Street Art Fest

Анна Манова

От началото на месец март /6.03/ стартира за втора поредна година Street Art Fest в Самоков. Той ще се проведе с подкрепата на Община Самоков, Българска асоциация по семейно планиране, фондация SEED, фондация ОАК, А21, „Неформално” и клуб „БороБорд”. А основните точки, в които ще бъдат съсредоточени главните дейности ще са ПГ по туризъм и новия крайречен парк в Самоков.

Обещанието на организаторите е това да бъде едно атрактивно събитие, което да концентрира в себе си младежкия ентусиазъм и творчество. Да събере доброволци и единомишленици под един знаменател. Събитието ще се проведе от март до юни, от прегръдките на Рила до сърцето на Балкана, от Самоков до Троян и обратно! „Ще има: графити по стените, рап в класните стаи, в градската среда ще цари изкуство, нещата върху нас ще бъдат ръчно изработени… и ще слушаме тонове хип-хоп. За да бъде всичко това смислено и тип-топ, ще информираме паралелно с това да творим. Двете основи думи за тазгодишния Фестивал са изкуство и информация. Ето ги в заглавие – „Изкуството да информираш“!”, са написали в социалната мрежа организаторите.

Не случайно Фестът тази година стартира през март с работилница за ръчно изработени неща. В най-женския месец предизвикателството е отправено към дамите. За тази работилница, която ще бъде от 6 до 21 март, отговаря отново Валентина Якорудска, която е дизайнер и се занимава с танци. За втори път тя се е „въоръжила” с множество идеи, които смята да реализира съвместно със всички участнички. „Предстоят доста интересни неща. Има множество предизвикателства – ще правим картички, ще рисуваме върху тениски. Новото тази година е рисуването върху кецове. Наред с това ще правим бижута и чанти – слабостите на момичетата. Имам една идея за реновиране на нещо старо от гардероба, което може да придобие нов облик и да се носи. Дано ни стигне времето за всичко, което съм замислила. Радвам се, че отново съм част от Феста. Миналата година си тръгнах много заредена от Самоков”, обясни младата дизайнерка Валентина Якорудска. До този момент момичетата на Валентина са направили картички и са рисували върху тениски.

„Интересното тази година на Street Art Fest e, че няма да е само в Самоков, ще бъде и в Троян. Община Троян са харесали идеята и решиха да се проведе и там. Единствено различно е продължителността – 9 дни. В Самоков, като домакин на събитието ще бъде с продължителност 3 месеца– март, април и май. Подготвили сме и три работилници.  През март от 6-21.03 съвсем логично ще бъде handmade работилницата. Като в нея ще се заложи на материали, които могат да бъдат рециклирани. Ще е интересно това предимно за женската част. Втората работилница ще бъде през април /1-12.04/. В нея ще заложим на изкуство в градска среда. Ще набележим едно публично пространство в Самоков, което има нужда от облагородяване. Едно такова място ще е двора на партньорите ни – ПГ  по туризъм. Тази работилница на мен ми е много любима. Това е една ниша, която трябва да се развива. Ще разчитаме основно на доброволци. Третата работилница, която ще бъде през май е и финален етап. Като на 7 май ще завършим с концерт в новия парк край реката”, подчерта един от основните „виновници” за събитието – Георги Николов – Гопето.

За работилницата с графитите и тази година ще отговаря Атанас Леваков, който заедно със свои помощници миналата година изрисуваха вътрешната стена от оградата на ПГ по туризъм. Работилницата на Ангел ще е за градския дизайн. А какво ще се случва тогава предстой да видите. А защо не и да се включите.

Паралелно с работилниците от Street Art Fest ще върви и една кампания – „Изкуството да информираш”. Нейната основна цел е превенция на младите хора по отношение на трудовата експлоатация. Обучението на младежите ще бъде от страна на Българска асоциация за семейно планиране и A21. Амбициозната задача е да се появят доброволци от всички училища в града, за да може да изнасят презентации сред съучениците си. И да работят заедно за превенция. Финалният ден, 7 май, ще има много разностранни дейности в Крайречната зона, ще участват и нашите момчета от „БороБорд”, ще има информационен център за събиране на нови идеи. Финалният концерт ще включва имена като Скилър, Бобо, Лош, Джами и Гопето. Или както обобщи Георги Николов: „На скейтборда и хип-хопа му отива!” Очакват се 3 месеца на изкуство във всякакъв аспект и то с адрес Самоков.

Повече информация за събитието можете да  намерите тук: https://www.facebook.com/seedfoundationbg

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close