ОбществоПредстоящоРегионални

Започва спешен ремонт на язовир „Бели Искър”

Анелия Балабанова

Ремонт на язовир „Бели Искър” все пак ще има. Това стана ясно в сряда /3-ти октомври/ след като съоръжението заедно с язовир „Огоста” край Монтана бяха добавени към списъка с обекти, на които трябва да се извърши ремонт или реконструкция. Решението дойде след проведено правителствено заседание. За компрометираната стена на язовир „Бели Искър” се алармира от години. В основата на сигналите и настояването да се вземат спешни мерки се оказа сформирания Обществен инициативен комитет с председател Иван Терзийски /ОИКНРС-БИ/. Ръководителят на Националния комитет за подобряване водоснабдяването на България /НКБВБ/ – инж. Ганчо Хитров, също заявяваше от различни трибуни и по всевъзможни начини, че това трябва да се случи час по-скоро.

Според официалното съобщение на правителството добавянето им в списъка създава условия „да се предприемат необходимите мерки за осигуряване на изправното техническо състояние на язовирните стени на двата обекта и съоръженията към тях и за тяхната безопасна експлоатация”. Язовир “Огоста” осигурява снабдяването с вода на община Монтана, а “Бели Искър” доставя около една пета от водата на столичани и захранва Самоков. Въпреки това, съоръженията в тежко състояние от години.

През 2017 г. от проверка на прокуратурата за стопанисване на водните съоръжения стана ясно, че „Бели Искър” се нуждае от спешен ремонт, но около него има дългогодишни спорове кой в действителност го стопанисва, което спира и каквито и да е действия по укрепването му. В продължение на месеци вървеше усилена кореспонденция като топката се прехвърляше между Областния управител на Софийска област, концесионерът в лицето на „Софийска вода” АД и Столична община. Замесени бяха дори ресорните министерства. През тази пролет Окръжната прокуратура в Монтана е внесла предложение до земеделското министерство, стопанисващо язовир “Огоста”, да се предприемат мерки за спешен ремонт след получени сигнали за опасното му състояние. Препоръки за ремонт дава и експертна комисия през 2014 г., но нито една от тях не е изпълнена до проверката на прокуратурата, стана ясно тогава. Не по-различна е и ситуацията по отношение на язовир „Бели Искър”. Припомняме, че през лятото правителството отпусна 500 млн. лв. за спешен ремонт на опасни язовири. Изпълнител на дейностите е „Държавната консолидационна компания” /ДКК/. Дали същото дружество ще ремонтира компрометираната стена и кога всъщност ще случи това, предстои да разберем.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close