Регионални

Започва седмицата на гората

12404666_1117659598256911_870572419_nПод мотото “Подобри гората” ще премине традиционната седмица на гората, която тази година е в периода 4-10 април 2016 г.Инж. Ал. Кроснев – директор на ДГС-Самоков информира за мероприятията, планирани по този повод. „Откриването ще го извършим на паметника, който е на отбивката към Горни и Долни Окол. Така ще отдадем заслужена почит на хората, участвали в залесителната кампания край язовир „Искър”” – разказва той. На 6-ти април има организирано мероприятие за залесяване, в което ще се включат предимно горски служители от стопанството. Планираните дейности ще се осъществят в горски територии държавна собственост в землищата на селата Горни и Долни Окол. На 7-ми акцията продължава със съвместна инициатива и засаждане на фиданки в детска градина „Осми март”. Миналата година такава имаше в ОДЗ „Самоково”.

Предложението Празникът на залесяването да се превърне в Седмицата е изказано за първи път от стажант-лесовъда Георги Минков в статията му “За празника на залесяването” в сп. “Горски преглед” (кн. 1-2, 1934 г.). “Аз смятам, че върховен дълг е на лесовъда, а най-вече на нас, младите, да се замислим по-сериозно върху организирането на празника, дълг е на организираните български лесовъди да направят още един път върховни усилия пред господина министъра на народното просвещение, щото досегашната трудова седмица на учащите се с новия закон за просветата да се превърне в седмица на залесяването” – пише авторът. Идеята е още лесовъдите от всички райони на страната да се нагърбят с разяснителна дейност за значението на горите и залесяването.

Предложението е прието и първата Седмица на гората, открита от началника на Отделението за горите и лова Илия Стоянов, е проведена от 15 до 22 април 1934 г. В „Горски беседи” – приложение към сп. “Горски преглед”, през 1928 г. е публикуван материал “По случай празника на залесяването”. Изпратен е от горския стражар на Шуменското лесничейство Атанас Киров и завършва така: “Горите да пазим, нови да създадем, родината в храм горски да превърнем!”.

Първата Седмица на гората в България се провежда
от 15 до 22 април 1934 г.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close