Самоков

Започва саниране на още шест блока

Самоков 365

Днес бяха подписани протоколите за разкриване на строителни площадки за 6 блока, спечелили финансиране по Националната програма за енергийна ефективност.

Комисия, назначена със заповед на областния управител и експерти от общинска администрация днес подписаха договори за разкриване на строителните площадки на 6 блока. Председател на комисията от областта е зам. областния управител Николай Николов. Подписи в протоколите положиха и кмета на общината Владимир Георгиев, избраните строители на всеки един обект, строителния надзор за конкретното строителство и председателя на етажната собственост. Пет от блоковете, за които днес бе подписан протокол се намират в кв. „Самоково”, а последният обект е блок „Слатина” – на входа на града. В община Самоков 17 обекта спечелиха финансиране на първи етап от Националната програма за енергийна ефективност. Преди пристъпването към строителството за всеки един от тях бе избрана фирма, която извърши енергийно обследване и изготви технически паспорт. На база тези документи се определи стойността на ремонта и за всеки един се проведоха обществени поръчки и бяха избрани изпълнители. За всички обекти ще бъдат подменени дограмите и санирани фасадите. Ще бъдат поставени изолации на покривите, а там, където е препоръчано ще се подменят и елстистемите и осветителните тела в общите части. По Националната програма за енергийна ефективност на първи етап имаха право да кандидатстват само сгради с над 36 самостоятелни обекта.

Програмата предоставя 100% безвъзмездна финансова помощ за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в допустимите сгради. Целта е с тях да бъдат обновени най-трудните сгради като акцент се поставя на панелките и бетоноповдигащите конструкции. Програмата включва пълна енергийна ефективност – изолация на сградата, подмяна на дограми, подмяна на хоризонтални и вертикални щрангове, покриви, общи части. Програмата ще продължи и на следващи етапи, като вече са допустими и други обекти. Все още е голям интереса към програмата, но няма яснота дали ще се наложи съфинансиране.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close