ЗлободневноОбща категорияОбществоСамоков

Започва поетапно въвеждане на платеното паркиране

„Самоков 365”

Предстои въвеждане на синя зона, нo все още не и цялостното й функциониране в Самоков и Боровец. От юни месец ще започне функционирането на синята зона, като от Общината предвиждат информационна кампания в началото на идния месец.

С решение на ОбС от 21.12.17г. се постави точка на водените дискусии дали това е необходимо за нашия град и курорта. В Наредба 1 за обществения ред и опазването на общинските имоти на територията на Община Самоков беше добавен раздел 4, като по този начин бяха окончателно утвърдени параметрите за платено паркиране. А през май месец тази година бяха поставени уреди и табели, даващи индикации, че неговият старт ще бъде поставен от 01.06.18г. Оказва се обаче, че на този етап това няма как да се случи с оглед липсата на готовност от страна на местното ръководство. Дата, фиксирана на самите паркинг автомати, е автоматично зададена и не е точна, поясниха от общинска администрация. Още няма яснота и категоричност по отношение на това кои точно зони ще бъдат обхванати от платеното паркиране. Това притеснява голям процент от живеещите в централна градска част, където ще има обозначения за синя зона. Както и тези, които имат в наличност повече от един автомобил. Друго притеснение е свързано с малките улички, които са в непосредствена близост до сините зони, които има голяма вероятност да бъдат задръстени от автомобили, желаещи да избегнат плащане. Важен момент е й служебният абонамент за всички, които се движат със служебни автомобили и съответно какви са санкциите за неизпълнение на разпоредбите.

Това, което се знае е, че 1 лв. с ДДС ще струва едночасовият платен престой в центъра на Самоков, а за курорта сумата е 1.50. Плащането става чрез закупуване на билет от паркинг автомат, талон или чрез SMS. До момента са поставени два такива автомата в центъра на града, един при подземния паркинг над бизнес сградата /ул. Македония/ и един срещу читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”. Според приетите разпоредби, режимът на платено паркиране  ще бъде валиден от 8.00 до 18.00 часа в работни дни за Самоков и постоянен от 8.00 до 22.00 часа във всеки ден от седмицата за Боровец. Контролът и отчитането на времетраенето на паркираните МПС, заплатили таксата с SMS, се осъществява от лица обслужващи синята зона, определени от кмета на община Самоков. Има възможност водачите да си гарантират безпроблемно паркиране на посочено от тях конкретно място от 8 до 18 часа. Цената на месечния абонамент в Самоков е 50 лв. с ДДС, а за Боровец 90 лв. При режим на паркиране от 8.00 до 22.00 часа в курорта става 100 лв. Годишният абонамент е съответно 500, 900 и 1 000 лв. за споменатите по-горе случаи.

Тези, които живеят или са наематели на жилище, попадащо в обсега на синята зона имат възможност за платено или безплатно паркиране на колите си. На тях ще им бъде издаден безплатен  пропуск, а за всеки втори и трети автомобил ще трябва да заплатят сумата от 60 лв. с ДДС с постоянен режим на паркиране от 0.00 до 24.00 часа.  Такъв пропуск няма да се издава на лица притежаващи гараж или гаражна клетка в жилищен блок или собствен имот, попадащ или в непосредствена близост до зоните за платено паркиране, което се доказва с попълнена от собственика/ползвателя/ декларация. Също така и на собственици на гаражи, които са променили предназначението им. При недостиг на места за паркиране в близост до местодомуващите, право на преференциално паркиране по постоянен или настоящ адрес с пропуски имат първите заели паркоместата, а останалите паркират на други места в „синя зона”.

Друго, което касае голям процент от самоковци е служебният абонамент. От такъв ще могат да се възползват физически и юридически лица, осъществяващи дейност в имот, попадащ в синята зона или в непосредствена близост до нея. Служебният месечен абонамент за паркиране на конкретно паркомясто за часовете от 8 до 18 часа в Самоков и 20 лв. с ДДС в Боровец. За режим на паркиране от 8.00 до 22.00 ч. в курорта шофьорите трябва да заплатят 50 лв. Цената на годишния служебен абонамент „Синя зона” е  200 лв. с ДДС и на двете места с платено паркиране, а в Боровец за времето от 8.00 до 22.00 часа достига 500 лв.

При нарушаване на установените правила за паркиране водачите на автомобили ще бъдат санкционирани със скоби, а освобождаването на блокираното МПС ще става от служители, обслужващи синята зона срещу такса от 30 лв.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close