ОбществоРегионални

Зам.-министър Зорница Русинова в Самоков: „Продължаваме да подкрепяме хората в неравностойно положение”

Самоков 365

Зам.-министрите Зорница Русинова от МТСП Георг Георгиев  – от МВнР гостуваха в Самоков по покана на народния представител Валентин Милушев и разясниха подробности, свързани  с предстоящите промени в Закона за социалните услуги. „Бюджетът, с който разполага МТСП е един от най-големите – малко над 1 млрд. и700 млн. лв. Предвидената сума за хората с увреждания тази година е 650 млн. лв . За сравнение в началото на мандата заделени бяха около 400 млн. Увеличението е значително спрямо предходни кабинети и от преди 10 години. „Извън плащанията за нас е важно да развием услуги, които биха подобрили ежедневието и социализацията на лицата в неравностойно положение” – обяви на срещата в конферетната зала на хотел „Арена” Зорница Русинова. На нея присъстваха специалисти от Дирекция „Бюро по труда” – Самоков и Дирекция „Социално подпомагане”, които имаха възможност отблизо да се запознаят с готвените промени.

Посещението трябваше да тушира напрежението и спекулациите във връзка с асистентската подкрепа. През годините тя се е развивала посредством лицата, наемани за лични асистенти и програма „ Независим живот”. „Идеята е услугата да бъде организирана като почасова, допълнена с дейността на Социалния патронаж, топлия обяд, допълнителни хигиенни материали за възрастните хора” – оповести Зорница Русинова като допълни, че Програмата е насочена основно към най-тежките случаи на възрастни хора, изпаднали в затруднено положение. Единственото ограничение е лицата да са регистрирани в Бюрата по труда. Зам.-министърът призна, че изпълнението на Закона за личната помощ представлява огромна трудност, тъй като АСП само плаща, а всъщност голяма част от информацията е вътре в общините.  Припомняме, че Самоков е сред общините, в които се реализира проект за патронажна грижа и в резултат на това самотни болни и възрастни хора могат да получат медицинска помощ. В бъдеще ще се наблегне и работи по една по-целенасочена система за развитие на човешките ресурси и адекватното заплащане в социалната сфера.

По време на срещата външният зам.-министър Георг Георгиев засегна и актуалната тема за корона вируса. Той е все по-близо до нашата страна и са нормални притесненията, които хората изпитват. Засега обаче специалистите уверяват, че няма основание затова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close