Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Зам.-министър Деница Николова даде старт на първата копка: Пътят Самоков – Дупница трябва да е готов за 15 месеца

„Самоков 365”

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова постави днес началото на рехабилитацията на 32,5 км. от второкласния път Дупница – Самоков. Символичната първа копка, противно на очакванията на голяма част от самоковци и множеството протести на местните по отношение на лошата инфраструктура, се състоя в Дупница.

„Това е изключително важна пътна отсечка, свързваща направлението Кюстендил – Дупница – Самоков – Ихтиман. Търсим начини чрез транспортна свързаност да дадем възможност за икономическо развитие на нашите региони. Самоков е основен център, обвързан с курортното развитие. Пътната отсечка е разделена на два лота, за да може паралелно да се изпълняват дейностите по такъв начин, че в срок от 15 месеца да постигнем целия ефект за пълна рехабилитация на този малко над 32- километров участък от пътя”, подчерта Николова.

Този пътен участък не е рехабилитиран повече от 30 години, а неговата натовареност е изключително голяма с ежедневното преминаване на тежкотоварни автомобили. Силно компрометирана е частта от Самоков – Дупница. Именно лошото състояние на инфраструктурата провокира множество самоковци да се надигнат и да участват в организирани протести.

Проектът се финансира по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Инвестицията отговаря на 26 мил. лв. Отсечката е разделена на два лота 27 и 28. Процедурата се проточи, заради обжалвания и избор изпълнител. За близо 17 –километровата отсечка от Дупница – Клисура изпълнител ще е Обединение „Клисура 2017”, с участието на „Растер – юг” ООД и „Автомагистрала – Черно море” АД. Стойността на договора на 27 лот е 10 707 816,14 лв. с ДДС. Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 28, който е 15,7 км, е дружеството „Път Дупница – Самоков“ ДЗЗД, в което са: „Галчев иженеринг“ ЕООД и „Фармавил“ ЕАД. Договорът им е за 15 442 154,24 лв. с ДДС. Авторският надзор ще се осъществява от „Илия Бурда“ ЕООД.

Рехабилитацията ще включва пълно подновяване на настилката, в допълнение с хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация, изграждане на отводняване. В рамките на обекта са фокусирани три мостови съоръжения, които трябва да бъдат ремонтирани и ЖП надлез. Движението няма да бъде спирано, а само ограничено, за да не се затрудняват водачите. Пътят няма да бъде затварян по време на рехабилитацията.

На символичната първа копка присъстваха  председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски, народни представители, кметовете на Община Самоков, Сапарева баня, Дупница, представители на строителя, на надзора и др.

Второкласният път е важна пътна връзка за жителите от общините Дупница, Сапарева баня и Самоков, както и за хората от  селата Крайници, Клисура, Сапарево, Продановци и Райово.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close