ОбществоПолитикаРегионалниСамоков

Зам.- министърът на образованието Деница Сачева за „Самоков 365”: Осигурените добри условия на труд водят след себе си изисквания и към самите учители

Анна Манова

Заместник – министърът на образованието г-жа Деница Сачева гостува в Самоков тази седмица. Тя се срещна със самоковските директори и учители, за да чуе проблемите, с които ежедневно се сблъскват преподавателите в малките населени места. Сред обсъдените теми бяха изпадащите от системата ученици, начини за връщането им в клас, проблемите в образователната система, недостигът на учители, размерът на стипендиите, локалните проблеми по места, процентното увеличение на възнагражденията и като цяло средствата, които са предвидени от страна на държавата за образование. Преди това г-жа Сачева посети една от професионалните гимназии в Ихтиман и едно от самоковските училища – Обединено училище „Неофит Рилски”.  

сн. среща в Самоков, Самоков 365

Г-жо Сачева, как премина срещата със самоковските директори и учители? Какви теми и проблеми бяха поставени на дневен ред?

Срещата, по моя оценка, премина много добре. Но това би трябвало да кажат самите директори и учители, които присъстваха в залата. За мен беше полезно и любопитно да чуя какво теми вълнуват хората, работещи в образователната система.

Преди това през деня посетих една от професионалните гимназии в гр. Ихтиман и едно от училищата в Самоков. Говорихме основно за обхвата на учениците в образователната система, какво се случва с децата, които вече са записани и разбира се с много тежкия проблем, свързан с посещаемостта в училище. Това е тема, по която трябва да вземем много нови мерки – както в областта на подкрепата, така и в областта на санкциите.

Една от основните дискутирани теми беше размерът на възнаграждението на учителите. На базата на изказванията стана ясно, че две от самоковските училища не са получили обещаното и чакано увеличение от 20%. Така ли е? И каква е причината?

Дълги години професията на учителите не беше достатъчно добре оценявана от обществото. Затова в момента се борим с всичките тези проблеми, които виждате. Образованието не беше толкова сериозен и голям приоритет. Спомняте си учителските стачки само преди малко повече от 10 години. Разбираемо е, че колегите повдигат този въпрос, защото в някаква степен това беше дълго очаквано признание от обществото, че учителят е професия, която трябва да се уважава, има смисъл и има бъдеще. Не приемам като нещо особено, че това е основната тема на разговора. Но мисля че колегите са с ясното съзнание, че след като българското общество ще отдели около 1 милиард и 400 мил. лв. за 4 години, за да увеличи заплатите на учителите, със сигурност ще има и изисквания към тях.

Това, което мога да кажа за 20% увеличение е, че в момента част от училищата изчакват приемането на бюджетите на общините и изработването на конкретните формули за разпределение на средства. Някъде вероятно се получават и определени проблеми именно свързани с тези формули за изчисление.

Във всички български училища трябва да бъде достигнат минимален размер на възнагражденията, съгласно анекса в Колективния трудов договор. Това означава 920 лв. за учител, 955 лв. за старши учител и 1005 лв. за главен учител. Това са минималните прагове.

На местата, където има проблеми се опитваме да направим анализ с финансовата дирекция към Министерството. Вероятно той ще бъде готов до края на месеца и през март ще предложим решения.

Остава се с впечатление от страна на другите гилдии, че пари има и се отпускат само и единствено за образование, т.е акцентът на управляващите е само върху учителите и директорите на училища. Не мислите ли, че в един момент в образователната сфера ще се получи количество за сметка на качеството и то именно заради добрите заплати в бранша?

Минималната работна заплата и в момента е увеличена за цялата страна на 560 лв. В резултат на това бяха завишени и много други възнаграждения. Това, че акцентът е поставен главно върху учителите е вярно. Помислете реално, че само преди няколко години минималната работна заплата беше 340 лв. Поет е ангажимент за увеличаване на средната работна заплата в страната до 1500 лв. през 2021 година. Заплатите по принцип се увеличават.

Повишаването на заплатите сигурно е привлякло хора, които биха искали да попаднат в учителската професия. В случая говорим, че учител можеш да бъдеш след като придобиеш конкретната квалификация за педагог.

Акцентира се върху учителите, защото само в следващите 8 години 36 хил. души ще напуснат професията, тъй като се пенсионират. Едва 20 хиляди са студентите, записали се да изучават педагогически науки. Дори всички от тях да влязат в учителската професия ние пак ще имаме един голям недостиг от поне 16 хил. души учители.

Има ли механизми за разрешаване на този проблем? На срещата стана дума за привличане на професионалисти от областта на природните науки в образованието, след преминаването им на кратък курс. Това означава ли, че всеки изкарал едногодишен курс може да стане учител?

Подобряването на условията на труд именно в този момент ни дават нови хоризонти да привлечем повече млади хора, които да изберат педагогическата професия. Не е тайна, че повечето завършващи училище ученици се насочват към други дисциплини.

Програмата, за която споменавате и която обсъдихме, е за привличане на учители в природните дисциплини – физика, химия, биология, технологични специалности, чужди езици. Тук става въпрос за професионалисти в областта. Лица, които са завършили това висше образование и имат възможност с една година педагогическа квалификация да започнат да преподават.

Със сигурност Министерството на образованието не толерира хора с ниска квалификация да попадат в образователната система, за да я злепоставят. Точно обратна е нашата политика. Тя е насочена в рамките на следващите няколко години учители да стават най-добрите. Тези, които имат високи образователни резултати и много силна мотивация.

Има и нередни случаи, които ние проверяваме. Нередно е, когато директорите назначават учители само за 9 месеца, за да си спестят заплащането през лятото. Започваме да работим по тези направления. След като исканията за по-добри условия на труд са изпълнени, следват изисквания към самите преподаватели. 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close