Общество

Зам.- кметът по туризъм Л. Кленова: Преодоляването на сезонността на туризма в региона е голямо предизвикателство

Анна Манова

13020264_10206647068636475_794347428_nОт края на месец април в Община Самоков има назначен нов зам.- кмет с ресор туризъм. Тази дейност е възложена на Люба Кленова. На нея се пада и тежката задача да отговаря на множеството въпроси, свързани с развитието на туризма в региона ни и за това какво се предвижда в тази насока.

Кленова е била наш събеседник по различни теми, касаещи туризма в курорта, говорили сме за съотношението на чуждестранни и наши гости, за проблемите и визията за решаването им, както и за това какво престои в събитийния календар на юбилейното честване на 120—годишнината на Боровец.

Люба Кленова е завършила в паралелка с интензивно изучаване на немски език в ПГ „Константин Фотинов”, след което се ориентира в сферата на туризма и завършва висшето си образование в УНСС със специалност Международен туризъм и международни икономически отношения. Владее английски, немски и испански. Първите и кариерни стъпки са отново в туристическия бранш, като не на последно място е била и още е активен спортист. От 2007 година е ангажирана в сферата на спорта и 8 години е част от БФ по ски като основните й работа там са свързани с реклама, маркетинг и вътрешен контрол на Федерацията. Последната й дейност от 2014 година до сега беше в качеството на маркетинг директор във фирма „Бороспорт”.

Новата си позиция Кленова възприема с ентусиазъм и като едно голямо предизвикателство. Като се основава на това, че за да се постигнат добри резултати трябва да се говори в множествено число, да има екипност. А за да се развие туризмът в курорта трябва да се работи в посока на преодоляване на сезонността.

Как дойде това предложение за заемане на позицията на зам.- кмет с ресор туризъм? Изненада ли Ви?

За мен лично беше изненада, но определено доста приятна.

Защо, според Вас, не е имало такава длъжност до този момент, предвид факта, че сме туристическа дестинация? И чувствате ли се подготвена?

До момента тази дейност е била част от голяма дирекция. Важността на туризма като икономически отрасъл и сериозен фактор за развитието на дадена страна или регион е изключително голяма и това не е тайна за никого. Визията за бъдещото развитие в този сектор е наложила извеждането на туризма като самостоятелен ресор. Динамично променящите се реалности в т.ч. икономическите и конюнктурни налагат едно активно и целенасочено действие, което във всеки един случай е по-лесно при едно отделяне на туризма.

Чувствам се подготвена на дам максимума от себе си и дори малко повече, за да постигнем положителни резултати. Използвам множествено число, тъй като ще разчитам изключително много на екипа от професионалисти, които са в Дирекцията, както и на представителите на бизнеса в отрасъла.

Какви са делегираните Ви ангажименти оттук нататък? За какво точно ще отговаряте? И къде ще могат да Ви откриват всички, които имат идеи, виждания, питания, свързани с туризма в региона?

Акцентът е сектор „Туризъм“, но по всякакъв род други въпроси, касаещи дейността на Дирекция ХДЕТТОС, съм насреща да съдействам и помагам. Кабинетът ми е разположен в сградата на Община Самоков, ет. 4, кабинет 406.

По-различно ли изглеждат ангажиментите, когато човек е изпълнител, а в последствие възложител?

Гледната точка и нагласата са тези, които правят разликата. Когато има една цел, то позицията не е от значение. Много ангажименти има и от двете страни, въпросът е, че от позицията ми в момента отговорностите са по-мащабни.

Какво мислите за туризма в региона и по-конкретно този в Боровец?

120 години традиция като туристическа дестинация говори само по себе си и е доказателство за големите възможности на района. Наред с усвоения потенциал съществува и такъв, който следва да се доразвие, да се създадат условия за осъществяване на други видове туризъм. Да се акцентира върху потенциала на Боровец като целогодишна дестинация, защото всички знаем, че началото на курорта през далечната 1986 година е именно като летовище. Да се създаде разнообразие за туриста, който е избрал Боровец и региона.

Какво според Вас трябва да се промени в насоката на развитието на туризма?

Работим в условията на силна конкуренция, много динамичен пазар, бързо променящо се търсене и именно на тези реалности следва да отговорим по най-добрия и адекватен начин.

Преодоляването на сезонността на туризма в региона е едно голямо предизвикателство, с което съвместно – отговорните Министерства, Общината и местния бизнес –  следва да се справим. Скиори и сноубордисти в България има, но те не са толкова много и разпределени, дори само между трите ни най-големи зимни курорта, изглеждат доста малък брой. Чуждестранните туристи са с колебливи стойности и силно се влияят от политически нестабилната ситуация в момента, но дори и при едни оптимистични цифри, то тук става въпрос само за 3, максимум 3 и половина месеца активен зимен сезон.

Именно тук намира място разнообразяването на продуктовото предлагане през лятото, включително и инвестициите в лятна инфраструктура – спортни съоръжения, различни видове площадки за игри и забавления, приключенски паркове, вело алеи и вело трасета с по-голяма сложност, поддържане на съществуващи еко и планински пътеки, създаване на нови. Поддържане на историческите паметници и паметниците на културата. Акцентът също следва да бъде и наситения спортен и културен календар, който да е построен и структуриран по начин, който да осигурява плътност през целия сезон и да е интерес за по-широк кръг хора.

Това са една част от нещата, върху които следва да се акцентира, но при каквато и да е структура на задачите и целите, едно е сигурно – че е необходима целенасочена, съвместна работа.

Какъв беше сезон 2015/2016? И какво да очакваме през лятото и до края на годината ?

Резултатите от изминалия зимен сезон са добри, въпреки безснежната зима. Има лек ръст по отношение на посещенията в ски зоната. Българи и чужденци вече изравниха „силите“ си и са 50/50 като най-голям дял при чужденците традиционно е на туристите от Великобритания. Активността на туристите от Балканските страни продължи и през изминалия сезон.

През лятото на първо място се надявам времето да бъде хубаво и подходящо за планина. Другото, което е гарантирано към момента това е един наситен с разнообразни събития културен и спортен календар, много празници и състезания, както в Самоков, селата от Общината, така и в Боровец. В Боровец големия фолклорен фестивал „Магията на Рила планина“ е планиран за 24-26 юни, Празникът на Рила планина и Преображение следват на 06 август, веднага след което ще се проведе и традиционният вече „Боророк” на 13 август. И това са само една много малка част от събитията, които предстоят и ще са едно интересно допълнение към почивката на всички, избрали Самоков и региона.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close