Култура

Зала, тясна за таланта на „нашето Росе”. Една дама на 4 x 20

rosi trenkovaАнна Манова

Залата на читалнята в Градска библиотека „Отец Паисий” се оказа изключително тясна за всички, които имаха желание да поздравят голямата оперна певица Росица Тренкова за юбилея й. Самоковската следа в операта навърши 4 по 20 на 7 октомври. И реши да отбележи личния си празник вечерта на 15.10 сред познати и приятели.

Режисьорът и близък приятел на Тренкова Любомир Малинов се беше заел с приятния ангажимент да каже няколко думи за приятелството им, устояло на превратностите на времето. В този, както той се изрази, „навъсен октомврийски ден” в залата на читалнята се чества не просто един юбилей, а празник на самоковската култура. „Радвам се да видя толкова много от старите самоковци тази вечер. С Росица Тренкова ни събира старо сътрудничество, бях на предишния и юбилей, радвам се, че и сега присъствам, представихме пред аудиторията и нейната мемоарна книга, която много интелигентно разказва за целия й житейски път и показа нейната литературна дарба. Нищо тук не е случайно. Росица Тренкова е родена в началото на октомври, а на 1 октомври честваме Деня на музиката и поезията, но аз смятам, че тази вечер отбелязваме един такъв ден. Росица е единствената самоковка, занимаваща се с оперно пеене. Нека да послушаме и да гледаме изпълненията й”, каза пред събралото се мнозинство познатият със сладкодумието си Л. Малинов.

И след това в две части Росица Тренкова разказа живота си в ноти. Първата част бяха аудио записи, а във втората на мултимедия присъстващите можеха да видят изпълнения визуализирани. Получи се един мини концерт на камерна музика, една история за професионалния път на големия самоковски глас Росица Тренкова.  Както Малинов уточни – гостите можеха да се насладят на младата и зрялата певица, която пее на италиански, немски, португалски, испански. За да я поздрави беше дошъл и един неин състудент и двамата възпитаници на големия оперен певец Христо Бръмбаров. Той разказа спомени от общия им творчески път с както той я нарече „нашето Росе”. Припомни за неоспоримия й талант, придружен с голяма доза скромност.

Записите и гласът на Росица Тренкова, макар и запечатан на запис, изпълваха пространството и разказваха различни истории, все за любов – кога тъжна, кога споделена, но все истинска. По петолинието на житейския си път Тренкова е оставила много ноти след себе си и все добри отзиви, където и да се е разходил талантът й. Гласът й е пълен с толкова възможности и нюанси, поради това както често става признанието се случва извън граница, а после и в родината си. „Росица е оценена първо в чужбина, излизат отзиви за нея в тогавашното ГДР. Това е Голготата, през която трябва да мине един творец. Като цяло камерната музика е критерии за възможностите на един глас, дава усет за език, манталитет и менталност, както и за голяма обща култура”, обобщи Малинов.

През годините оперната певица е изпяла множество арии, „облякла” е ролята на много женски образи, очарована от таланта на Димитър Нанов и изпява всичките му произведения. Това е един живот, отдаден на музиката. И събралите се самоковци в сряда вечерта станаха макар и за кратко част от този талант. Като присъстващите пожелаха на Росица Тренкова здраве и дълголетие, пък и да прибави още едно 20, пък после да му мисли.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close