Култура

„Закъсняла” среща с г-н Молиер в Читалището

жорж данденСамоков 365

Приятна и запомняща се среща с г-н Молиер и неговия „Жорж Данден” подариха на самоковци актьорите от театрален състав „Мелпомена” при Читалище-паметник „Отец Паисий-1859”. Изиграните дотук три представления вдъхнаха свежест на сцената на Читалището, а младите актьори радвижиха въздуха в залата.

В образите на Жорж Данден, Анжелик, Клитандър, Майката, Огюстин, Мену, Жюстин, Клодин, Като и Любен се превъплатиха Николай Войнов, Александра Майдавска, Любен Михайлов, Любослава Ярловска, Мая Малканова, Зоя Станкова, Зинаида Хаджимитова, Вероника Георгиева, Николета Иванова и Михаил Лухов.
Вкусът на режисьора Любомир Малинов, който е безспорен и доказан в годините, се прояви и този път. Безспорно, той винаги успява да подбере нещо класическо, нещо дълбоко и същевременно припокриващо в дадени моменти или дори изцяло проблеми, вълнения, емоции от днешната действителност. От вчера. Днес. Утре.
Предизвикателство е в нашия малък град да се представят толкова рискови творби на автори, които са високо ценени и понякога дълбоко неразбрани или грешно изтълкувани, защото рискът мнозинството от публиката да не разберат смисъла и постановката е огромен. И въпреки това Любомир Малинов не се отказва от класиката и не сваля летвата, което реално заслужава овации.
Сцената за пореден път изглеждаше внушаващо, публиката за пореден път тръпнеше в очакване и потъваше във вълнение, а актьорите оживяха в едно друго време, в едно друго място, в един друг свят. Те изпълваха с играта си целия салон и владееха сцената, а самата зала бе ограбила безпощадно вниманието, погледите, аплаузите на публиката.

Основната тема, която е опорна точка на цялата пиеса – ревността е нещо, което може би винаги ще тормози човека и ще бъде на дневен ред във всекидневието както на жените, така и на мъжете. А ревността на Жорж Данден отваряше пътечки за лъжи, за изневери, за лудост, предизвика един ужасяващ сън и в крайна сметка доведе до един неочакван край.
Любомир Малинов в действителност направи малко по-различен прочит на Жорж Данден, който по автор не е влюбен в жена си, а нашият бе се оженил по любов, макар едностранно и макар договорено.
И така на пръв поглед нищо и никакъв най-обикновен брак доведе след себе си на сцената необикновени проблеми и събития. Направи един влюбен мъж любовник. Направи слугите на Анжелик и Клитандър съучастници. Предизвика роднините, които са аристократи, да покажат, че парите са приоритетни и изискват жертви, които те са готови да направят.
Какво би могла да каже тук публиката, когато са хванати реалности, които са изиграни безупречно. И когато в днешно време ревността продължава да бъде един от пороците на обществото, а парите един от приоритетите, че и основният приоритет на хората, който застава над любовта, над семейството, над връзките, над ценностите, над разума дори над хората.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close