ЗлободневноОбща категорияРегионалниСамоков

Заетите в хазартния бизнес в Самоков излязоха на мирен протест

Анна Манова

Заетите в хазартния бизнес в Самоков излязоха на мирен протест днес на площада в града. Той е част от Националните протести в страната, които се провеждат в общо 41 града.

Причината за протестите на браншовиците е новият проект за изменение и допълнение в Закона за хазарта, внесен за разглеждане на 16 юли. По думите им това става без никой от управляващите да се допита до заинтересованите страни. Но се отнася до около 200 000 души в страната, ангажирани с бизнеса.

 

В Самоков има общо пет игрални зали и около петдесет души, заетите в хазартния бизнес в града. По-голямата част от тях излязоха днес на площада с лозунги и искане да се чуе гласът им. Протестът започна в 8:00 часа сутринта с мотива, че бизнесът е прозрачен, а участниците в него не са мафиоти.

„В момента в Закона за хазарта е описано, че близо 133 пъти е повишена акцизната такса, а пет пъти скочи депозитът, в който ние трябва да се включим, за да участваме в бизнеса. Това за малка игрална зала, с 8-10 служители, е непосилно. Твърдо сме решени да защитаваме бизнеса си, това е наше право. Затова сме излезли днес на мирен протест рано сутринта, за да покажем не само на управляващите, но и на всички останали, че това е светъл бизнес и заетите в него не сме някакви мафиоти“, подчерта Даниел Москов. Той и семейството му са в хазартния бизнес вече 28 години.  Собственици са на две игрални зали и в момента в тях работят около двадесет служители.

Предстои новият Проект за изменение и допълнение в Закона за хазарта да бъде разгледан на второ четене утре – 23 юли.

„Ако се приемат промените ще бъдем принудени да затворим врати и да оставим всичките си служители без работа“, допълни Радостин Спасов, който от четири години е управител на друго голямо казино в Самоков. В момента в него работят 11 души.

Протестите ще продължат и в утрешния ден, когато всички от бранша ще се обединят в един общ национален протест в София. Целта на заетите в хазартния бизнес е да има обсъждане на новия спорен по думите им проект.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close