Регионални

Заедно в борбата срещу туберкулозата

Анелия Балабанова

20161205_163900В понеделник, 5-ти декември, здравно-социалните сътрудници Емилия Симеонова и Ацка Симеонова разясниха важни неща, свързани с превенцията и лечението на туберкулозата.

Здравно-образователната беседа, изнесена пред жители на 7-и квартал беше във връзка с работата по програма, финансирана от Министерството на здравеопазването. Подизпълнител е Сдружение „Разнообразни и равни”. В самото начало Ангелина Гаврилова – гл. сестра на МБАЛ – Самоков и д-р Светла Николова – специалист по детски болести, информираха присъстващите за спецификите на заболяванията през есенно – зимния сезон. Не пропуснаха възможността да разкажат подробности за дейността на Социалния център, разположен в двора на НУ „Петър Берон” и приканиха всички, при необходимост да ползват услугите му.

Туберкулозата се лекува, но е нужно търпение. Това беше основното послание на останалата част от срещата. Към присъстващите лектори и специалисти се присъедини и Рени Михайлова – патронажната сестра на района,  в момента е служител на СБАЛПФЗ – София област. Диагностиката, лечението и профилактиката на заболяването, известно като жълтата гостенка, в България са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус. Заболяването е огромно предизвикателство пред световното здраве като всяка година в света се регистрират 9 милиона нови случая на туберкулоза.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close