ЗлободневноРегионалниСамоков

Загива ли малкият бизнес в Самоков?

Коментар: Анна Манова

Да развиваш малък бизнес в малко населено място е чисто предизвикателство. А рискът да предприемеш тази стъпка често пъти е като лотариен билет – или изтриваш голямата печалба или ти изписва, че опитът е напразен. Зависи, разбира се, каква е сферата, в която се е насочил даденият предприемач. А парадоксът е, че Общината е най- големият работодател.

Заведението работи с предварителни резервации… или помещението се отдава се под наем

Това са най-често срещаните надписи върху голяма част от доскоро действащи търговски обекти. Истината е, че в условията на град като Самоков възможностите не са толкова големи. Ако се разходите около общинския пазар и по ул. „Житна чаршия“ ще забележите колко магазини от различен тип са спуснали решетки и на тях се мъдрят табелки, че се отдават под наем. Друго, което прави впечатление са надписи на входа на заведения, уведомяващи че отварят само при предварителна резервация или за личен празник. Интересното е, че търговските обекти, които са приключили своята дейност са с различна насоченост – магазини за хранителни стоки, за риба, за дрехи, за обувки, за бебешки пособия. Дали пренасищането на пазара с такива магазини довежда до тяхното редуциране е въпрос, който няма еднозначен отговор. Но фактите са такива.

Спасение не дебне отвсякъде

Една част от собствениците с години се опитват да спасят бизнеса си, с надеждата, че ситуацията ще се оправи. Свиват персонал и минимизират разходи. Търсят начини за оцеляване, особено ако това е семеен бизнес, от който се изхранва едно или повече домакинства.

Други, разчитайки на бърза печалба и възвръщане на първоначалната инвестиция, се отказват още след месец или два, усетили че нещата не се случват като с магическа пръчка. Истината е, че вложените първоначални суми не се избиват на първия месец. Изисква се търпение, което липсва при част от бизнесмените.

Големите вериги смилат малкия бизнес

През последните няколко години се навъдиха доста големи вериги в Самоков, което без съмнение повлия негативно на малките магазинчета. Големият лесно смачква малкия – това си е аксиома от години. Съответните вериги правят „промоции“, които обикновено са само за заблуда. Вдигат цени на едни продукти и смъкват на други, но балансът се запазва. Предлагат богато разнообразие от стоки и безплатен паркинг. Този „лукс“ е немислим за кварталния магазин, който разчита на определен набор от постоянни клиенти. Безплатният паркинг изиграва лоша роля и за онези търговски обекти, които попадат в „синята зона“, където повечето хора ще предпочетат да не пускат смс или дадат левче за 10-минутно пазаруване. Като проблем го отчитат и самите търговци, които често определят „синята зона“ като сериозен удар върху бизнеса им.

Пазарна икономика… или криза?

Това, което се развива тук са местата за бързо хранене, кафенетата, заведенията и козметичните студия. Това са услуги, които няма да загинат. Хората няма да спрат да консумират бързи храни, да пият кафета, да сядат на по салатка с приятели, а жените – да се грижат за външния си вид. Но за всичко останало сякаш няма бъдеще в този наш град.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close