ОбществоРегионалниСамоков

Завесата се вдигна за осмото издание на „Театър без граници”

Анна Манова

Завесата се вдигна за осмото издание на Националния фестивал „Театър без граници” тази вечер в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”.

На самоковска сцена, в рамките на една седмица, ще се представят около 15 театрални състава от цялата страна, които ще изиграят разнообразни по жанр постановки. Фестивалът е конкурсен характер и се превърна в традиция той да се провежда към края на месец октомври. Председател на тазгодишното жури е актьорът Светослав Пеев, а членове са Богдана Костуркова – театрален критик и драматург в Сатиричния театър и обичаният български актьор Любен Чаталов.

Официалното откриване на фестивала се проведе в понеделник /21 октомври/ от 18:00 часа. Малко по-рано през деня се изигра и първата постановка – „Крали Марко в 21 век” от театралната трупа от гр. Павликени.

„Дано всичко това, за което сме дошли и видим е някъде на нивото на баскетбола в Самоков. Напоследък градът ви е известен с това. Пожелавам фестивалът да изпълни своята главна цел  – да бъде забавление, удоволствие, но и да даде теми за размисъл”, сподели председателят на журито Славчо Пеев. А думите му предизвикаха бурните аплодисменти на присъстващите.

Председателят на Читалището Стоян Пашов даде официалния старт на осмото издание на националния фестивал.

„Това, което правим като организация и фестивали е предимно за публиката. С удоволствие заставам пред вас, за да поставим началото на осмото издание на „Театър без граници”.

Гост на откриването бе зам.-кметът Люба Кленова, която също изрази своето добро отношение към развитието на фестивала и сподели, че е приятно изненадана от факта, че всяка година любителските театри се представят на все по-високо ниво, което със сигурност затруднява журито при взимане на финалните решения.

От своя страна като домакини на този форум самоковските театрали изиграха, извън конкурсната програма, постановката „Не всеки крадец е мошеник” от Дарио Фо. Режисьор е Васил Михайлов.

Фестивалът е посветен на 160-годишнината на Читалището.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close