Култура

Завесата се вдига за „Театър без граници” в края на октомври

Анна Манова

Последната седмица на месец октомври ще мине под знака на театъра. За шеста поредна година от 23-28 октомври /включително/ в Самоков ще се проведе Национален фестивал на любителските театри. Организатори са читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” и Община Самоков.

Тази година интересът към фестивала е значително висок в сравнение с изминалите издания и това си личи по големия брой подадени заявки. Над 40 състави са заявили желание за участие. Като крайният срок за записване беше 30 септември. До участие са допуснати 23 състава от цялата страна – Козлодуй, Лом, Асеновград, Пловдив, Горна Оряховица, Пазарджик, Раднево, Казанлък, Долни Окол, Вършец, Кортен, Левски, Костинброд и др.

Фестивалът е с конкурсен характер, като основната му идея е да се срещнат на една сцена любители на театралното изкуство от цялата страна и да запознаят публиката с богатата палитра на театрални форми и жанрово разнообразие. Предвидени са отличия за цялостно представяне, за най-добър спектакъл, за най-добра мъжка и женска роля, награда за режисура, за сценография, за поддържаща женска и мъжка роля. Най-добрите сред тях ще бъдат отличени от жури от специалисти в областта.

Председател на журито е актрисата от Сатиричния театър Добрина Гецова, членове са актьорите Ивайло Аспарухов и Любен Чаталов.

Официалното откриване ще бъде на 23 октомври /понеделник/ от 16:00 часа в салона на читалището, като първата постановка ще бъде в същия ден от 11:00 часа. Организаторите на фестивала подчертаха, че има постановки, които по програма са в по-ранните часове през деня и са ориентирани към по-младата публика. Те са с образователна насоченост и са подходящи за ученици, част от тях са: „Българи от старо време”, „Тримата мускетари” и „Ваше въображение”

Официалното закриване на фестивала и награждаването ще бъдат на 28 октомври от 19:00 часа. Входът за фестивала е свободен.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close