Слайд категория

Забатаченият „Супер Боровец“ – една история за наивници

Rila SamokovНеодобрителни възгласи белязаха дебатите около приемането на отчета на „Рила-Самоков 2004” АД. Дружеството е свързано с печално известния проект „Супер Боровец”. Въпросът за дейността му е поставян многократно и представлява определен интерес за Община Самоков и гражданите. Изрази като източване на средства, въздушен балон, грандиозна измама, кьор фишек и други подобни се чуваха през цялото време на дебатите. Те останаха да висят в пространството, без да получат ответна реакция.

Павлина Галчева – упълномощен сътрудник на „Хроника” ООД, представи отчета на дружеството. „Текущите активи са под формата на инвестиционни имоти. Не е констатирано да има обезценка на земите, включени в проекта. Печалбата, регистрирана през 2012 . е предимно от лихви. 180 000 лв. е внесеният корпоративен данък. Остри полемики предизвика заемът, отпуснат на „Транс Болкан Инвестмънт Лимитид” (ТБИЛ) в размер на 7.2 млн. евро. Общинските съветници поискаха повече яснота около въпросната фирма. ”Нямаме пряка информация за ТБИЛ. До нас достигна коментар на председателя на Съвета на директорите на дружеството, направен през май 2012 г. По думите му ТБИЛ не е в състояние да върне въпросния заем. Причината е финансовото състояние, в което се намира фирмата. Нещо повече. Има реални намерения тя да бъде ликвидирана. Всичко е въпрос на няколко месеца, след които ТБИЛ няма да съществува. Стана ясно, че това е чуждестранно лице, което не е регистрирано в страната и няма ЕИК.

Смущения предизвика и информацията затова кога е отпуснат заемът, при това без никакво обезпечение. Оказа се, че това е станало през месец май на далечната 2009 година. До 31.07.2009 г. е бил първоначалният срок за погасяване на тази първа вноска. След като той е изтекъл са сключени два анекса за неговото продължаване. Последният от тях е бил до 31.12.2012 г. Част от членове на Съвета на директорите са отпуснали кредита и той е бил необезпечен. Конкретните имена, които се споменават са на Ал Харуси и Георги Крумов. Те сами са взели решение за отпускане на кредита. През април 2010 г. Георги Крумов е бил освободен от отговорност. Има съмнения, че още при отпускането на заема е имало намерения той да не бъде върнат. По това време Крумов е бил мениджър по инвестициите в ТБИЛ. Една вметка- съгласно устава на „Рила-Самоков 2004” АД разпореждането със сделки за над 500 евро би трябвало да става с 4/5 квалифицирано мнозинство от общия брой директори. В конкретния случай това не се е случило.

Ето и малко история  

През 2007 г. Оманският държавен фонд, представен от дружество Ес Джи Ар Еф инвестира в проекта 66.7% от капитала. Още тогава не се е предвиждало да развиват по някакъв друг начин дружеството, освен финансово. Така проектът, който е на стойност 600-800 млн. евро, стои замразен с години. Община Самоков е апортирала 2 000 дка частни общински земи като основен капитал, общо 38 имота частна общинска собственост. Общината като един от акционерите, (макар и с не кой знае какъв дял), би трябвало да получи дивиденти при разпределението на печалбатав размер на 25% от общата сума.

Със свое решение общинските съветници задължиха кмета и представителите на Общината в дружеството – адв. Екатерина Вададжийска и Георги Димитров да изискат всички протоколи от заседанията заедно с взетите решения. От „Рила Самоков 2004” АД трябва да дадат писмени отговори по всички отправени към тях въпроси. Дали това ще се случи е въпрос на време. Едно е ясно – свидетели сме на поредното ограбване – на пари, които едва ли някога ще бъдат върнати, на мечти, надежди и очаквания проектът „ Супер Боровец” най-накрая да тръгне.При грандиозното разменяне на акции съвсем се загуби дирята и вече въобще не се знае кой за какво се бори. При всички случай е налице една грандиозна измама, но нещата около нея едва ли някога ще излязат на бял свят.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close