Личности

Журналистът Румен Стоичков представи пътеписите си в Самоков

Анна Манова

Три свои книги с пътеписи и интервюта представи снощи /7 юни/ в читалнята на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” в Самоков журналистът Румен Стоичков. Името му се свързва с дългогодишната му работа като водещ на предаването „Нощен хоризонт” по БНР. Това е второ подобно гостуване на Стоичков в града, като първият път – преди 4 години, е представил първата си книга с репортажи „Преди забравата”. Вече зад гърба си той има още две книги– „Из стръмнините на България” и „Някъде там”, като побърза да сподели, че и четвъртата е почти готова. В трите си книги той е събрал репортажи за позабравени кътчета от България, малки селца, които са на прага на обезлюдяването, за духовните средища в тях, изобщо всичко онова, което въпреки превратностите на времето, е успяло някак да се съхрани.

Като емблематичен журналист го определи Мирослава Мирчева, която се беше заела със задачата да представи автора пред аудиторията. Мирчева подчерта: „За журналиста няма пенсиониране, стига човек да има какво да каже”. Румен Стоичков е завършил българска филология, като има стаж от 29 години в националното радио и над 2000 репортажа там. 22 години е водещ в „Нощен хоризонт”, където е направил 1247 предавания. Днес се е отдал на писането, като всичко, което е научил го събира в книгите си. Той сподели, че идеята за написването им често идва от някой проблематичен репортаж, но той започва да търси и позитивното. Точно това го подтиква да изследва различни селища, да обиколи България и да я обикне още повече. При срещите и разказите на различните хора се ражда всеки нов пътепис. Сподели, че често книгите му са възприемани като туристически справочници, защото в тях той помества голям набор от разнообразна информация. За да подкрепи разказите си беше подготвил и мултимедия със снимков материал от всички места, които е посетил. Сред тях беше и самоковското село Марица, което също е впечатлило автора.

Журналистът се възприема като оптимист по отношение на развитието на малките населени места, защото както и самият той описва в книгите си има и такива селища, които успяват да развиват добър туризъм с това, което предлагат. И то по някакъв автентичен начин да бъде интересно за посетителите. Но има и такива, които са с по няколко жители и за съжалени са обречени след години на запустяване. За тях разказва в книгите си, за да се помнят, ако един ден стане така че се обезлюдят.

Гости на представянето на книгите бяха и неговите бъдещи колеги от 9 клас от ПГ „Константин Фотинов”. Те, заедно с тяхната учителка Коеджикова имаха възможността да слушат интересни истории и да задават въпроси. На финала на разговора, който продължи повече от час и половина колективът на библиотеката покани Румен Стоичков да представи и четвъртата си книга пред самоковската публика.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close