ОбществоРегионални

Журналистът Ангел Бончев представи в Самоков книгите си за Св. Ефрем Нови

Самоков 365

Изминалата седмица беше белязана от едно паметно за Самоков събитие – пристигането на чудотворните мощи и икона на Свети Ефрем Нови в храм „Покров на Пресвета Богородица”. Те останаха на разположение в рамките на целия ден в четвъртък /7 февруари/ и всеки един от миряните можеше да се докосне до тях. Майка Пелагия – игуменка на светата обител и отец Любомир предвождаха иконата по пътя й докато обиколи храма и влезе вътре при вярващите. Вечерта събитията се пренесоха в Историческия музей, където представени две книги за живота на светеца. Техен автор е Ангел Бончев – водещ на новите по Тв Европа.

„Идеята се зароди 2014 г. когато посетих манастира в Неа Макри и още в самото начало усетих нещо специално от допира си с този светец. Без да си давам сметка какво точно, но ми се искаше да направя нещо в негова чест. До този момент за мен той беше непознат” – сподели той. Произведенията описват силната вяра на монаха, който чрез ангелския си живот и мъченичество достига до святост, и не само. Дарът на чудотворството даден му от Бога е удивителен. Неслучайно за народа на Гърция той е светецът-светкавица, защото се вярва, че светкавично отговаря на молитвите от страна на призоваващите го. Произведенията се появяват като плод на четиригодишен труд и съдържат в себе си много неща – житието, чудесата, акатист, молебен, канон, тропари и молитви към светеца. Адаптирано за деца от 7 до 14-15 години е детското издание „Светецът-светкавица”. Четивото представя по увлекателен начин през очите на едно дете животът на Свети Ефрем, който да послужи като пример за това кой път да изберем в живота си.  „То има всичко в живота си, но знаете, че хората искаме повече и повече” – разказва в допълнение Ангел Бончев.

Той подготвя и филм, чрез който още повече хора да се докоснат до живота и делото на Свети Ефрем. „Знаете, че киното и телевизията са едно по-масово изкуство, което със своите възможности може да достигне до повече хора” – споделя още авторът. Категоричен е, че светците са били хора като нас, но постъпките и животът им като цяло са били доста по-близо до тези на Господ.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close