Боровец

Журналисти се пуснаха в екорали от София до Боровец

Най-добрите автомобилни журналисти в България доказваха умения в екорали IONIQ, което демонстрира възможностите на най-новата серия Hyundai IONIQ: Hybrid – Plug-in – Electric. Състезанието се проведе по всички правила на този тип надпревари, като стартът беше в София, а финалът – зад хотел „Рила“ в Боровец. Състезателите преминаха през Драгалевци, Бистрица, Железница, Ковачевци и Поповяне, като следваха трасето със специална пътна книга, а съдиите бяха безкомпромисни за всички нарушения. Шофьорите трябваше да покажат не бързо каране, а да изминат трасето със средна скорост от 40,8 км в час. Това е скоростта, която е най-екологична и щадяща автомобила, при която хибридът работи най-добре. Автомобилните журналисти се справиха отлично със задачата, като първи завърши тандемът Петър Захариев и Тони Тончев, втори се наредиха Атанас Матеев и Станислав Касчийски, а на трето място се класираха Димитър Пешев и Леонид Селиктар.

Екорали IONIQ представи новата гама хибридни автомобили на производителя „Хюндай“. Това е първата автомобилна платформа в света с три електрифицирани двигателя, която прави достъпно за всеки придвижването с ниски до нулеви емисии.

Двата модела IONIQ Hybrid/Plug-in са оборудвани с новия двигател Kappa 1.6 GDI – бензинов с директно впръскване, четирицилиндров, с водещ в класа си топлинен коефициент на полезно действие от 40 процента, с мощност от 105 к.с. IONIQ Electric пък предлага напълно електрическо задвижване като използва литиево-йонна полимерна акумулаторна батерия с капацитет от 28 kWh за максимален обхват над 250 километра.

Екорали IONIQ се проведе за пръв път, по инициатива на „Хюндай“, но и организатори, и участници бяха категорични, че през 2018 година ще се върнат в първия планински курорт в България, за да излъчат най-добрите пилоти на електрически автомобили сред журналистите. Надпреварата завърши с парти в хотел „Рила“, приемал някои от най-добрите автопилоти в света. През юли 2010 година Боровец беше домакин на кръг от Световния рали шампионат (WRC), като най-големите звезди в надпреварата бяха Себастиен Льоб, Кими Райконен и братята Солберг.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close