ОбществоРегионалниСамоков

ЖПГ „Орлица” със златен медал от фестивала „Рила ни гледа”

Анна Манова

Женска певческа група „Орлица” от село Бели Искър се представи отлично на провелия се преди дни в Дупница 10-ти юбилеен фестивал „Рила ни гледа”. Вокалната група, която е към НЧ „Стойне Ангелов – 1932” в селото, се завърна със златен медал от участието си. Ръководител на ЖПГ „Орлица” е Филинка Георгиева.

Това издание на фестивала „Рила ни гледа” е юбилейно. От своето създаване до днес той се развива и дообогатява съставите и участниците си. През 2009 година започва като фестивал, ориентиран предимно към обработените български хора, а сега към него се включват танцови състави, солисти, певчески групи и занаятчии, което дава по-широко поле за изява на повече творци. Фестивалът е организиран от Община Дупница и се провежда под патронажа на кмета инж. Методи Чимев. Целта на мероприятието, което се случва на отворена сцена в парка в гр. Дупница, е да възражда, съхранява и популяризира автентичния български фолклор както и да стимулира неговото развитие. Подпомага творческите контакти и обогатява репертоара на фолклорните групи.

Това е първо участие на белоискровки в „Рила ни гледа”. Те бяха в трета възрастова група. Местните певици се представиха с три изпълнения на автентичен фолклор и спечелиха сърцата на журито и присъстващите. И не последно място донесоха още едно отличие с адрес Бели Искър.

След това успешно участие жените от групата се подготвят за Международния фолклорен фестивал „Пауталия”, провеждащ се в Кюстендил. Следва Банско и фестивалът „Фолклорна магия”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close