Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

ЖПГ „Орлица” от Бели Искър взе участие в международен фестивал в Дорково

Анна Манова

Женска певческа група „Орлица” при читалище „Стойне Ангелов – 1932” , под ръководството на Катя Виденова, взе участие в международен фестивал. Става въпрос за 20-ти международен фестивал за автентичен фолклор, с адрес село Дорково, община Ракитово. Традиционно изданието се провежда в края на юли, около Илинден, като тази година то се състоя между 27-29 юли.  Нашият състав се представи в последния ден.

Това е второ участие на местната певческа група във фестивала, с прекъсване през годините. Белоискровки се представиха с три песни, като успяха да впечатлят журито и гостите с изпълнението си на двуглас. Друга изненада, която бяха подготвили, бе участието на най-малкото попълнение сред тях – Маги Захариева. Тя се представи пред широката аудитория с отделна народна песен, а нейното изпълнение предизвика аплодисментите на присъстващите. ЖПГ „Орлица” си тръгнаха от фолклорното събитие с грамота и диплом за своето представяне.

„Страшно впечатлена съм от високото ниво на организация на събитието. Фестивалът беше много интересен и богат откъм участници. Премина при голям интерес. Певческата ни група се представи отлично с изпълнение на автентичен фолклор, специално подготвен за случая”, подчерта председателят на читалището Диана Терзийска.

Целта на събитието е да популяризира изворния фолклор, да затвърди ролята на традиционния фолклор за сплотяването на българската общност. Като в него едно от основните изисквания е групите да се представят с нов репертоар. В събитието взеха участие различни състави от цялата страна, а чуждестранните гости бяха от Русия, Сърбия, САЩ, Коста Рика и Венецуела. Юбилейното издание на фестивала приключи с гала концерт на чуждестранните изпълнители.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close