Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

ЖПГ „Орлица“ към село Бели Искър с награда от фестивала „Лазарица“ в град Елин Пелин

Жанета Димитрова

Женска певческа група „Орлица“ към читалището в село Бели Искър се завърна с плакет и награда за добро изпълнение от традиционния фестивал „Лазарица“ в град Елин Пелин. Групата, под ръководството на Катя Видинова изпя три песни – „Яна биле брала“, „Полегнала Мария“ и „Бели лалета“. Това е първото им участие в конкурса.

Петото издание на Националния фолклорен фестивал „Лазарица“ се проведе на 2 юни тази година в град Елин Пелин. Официалната му дата бе 14 април, но поради Деня на траур в обявен в общината, заради катастрофата на магистрала Тракия, която взе жертви от града, бе отложен за началото на юни.

Той се проведе на  новата сцена в градския парк. По традиция и тази година се възпроизведоха обичаите от пролетните празници – Лазарица, Цветница, Великден и Гергьовден. Имаше игри и танци, обредни песни от района и други традиционни обичаи. Фестивала имаше и състезателен мотив, всички участници бяха оценявани от комисия, състояща се от фолклористи, етнографи, специалисти по танцов и музикален фолклор.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close