ОбществоРегионалниСамоков

ЖПГ „Искровки“ с първо място от Международен конкурс в Кюстендил

Анна Манова

Поредно отличие за Женска певческа група за автентичен фолклор „Искровки“. Певиците от Бели Искър се представиха отлично на провелия се между 28-30 юни XIII Международен фолклорен конкурс „Пауталия“, гр. Кюстендил.

Конкурсът се организира от Община Кюстендил и читалище „Братство 1869“ и се провежда под патронажа на кмета на общината – Петър Паунов. През годините събитието успява да се утвърди като форум, даващ възможност за изява на фолклорни състави и изпълнители от страната и чужбина, които да покажат богатството на своя фолклор. Основна цел е съхраняването и популяризирането на българското  народното творчество и да покаже неговото достойнство сред другите народи.

ЖПГ „Искровки“ спечели първо място в категорията „Автентичен фолклор“. Олга Китина, Филинка Георгиева, Теменужка Маринкова, Йорданка Владичка и Роза Дамянова се изявиха на сцената в Кюстендил на 30 юни с три фолклорни изпълнения – „Седи Драгана“, „Има леля стана мома“ и „Два се млади залибили“. Представянето на певческата група към НЧ „Стойне Ангелов – 1932“, под ръководството на Филинка Георгиева, впечатли журито, които дадоха висока оценка на местните изпълнителки. В журито бяха познати имена в българската народна музика- доц. Георги Петков, Олга Борисова, Даниел Спасов и Милен Иванов, Бинка Добрева, Александър Райчев, Валери Димчев и др.

„ЖПГ „Искровки“ се представиха брилянтно с изпълненията на автентичен фолклор на сцената в Кюстендил. Журито реагира много добре, когато запяха. Заслужено отличие за нашите певици!“, сподели председателят  на НЧ „Стойне Ангелов – 1932“ Диана Терзийска.

Следващата изява на певческата група ще бъде на Национален фестивал „Фолклорна магия“, който ще се проведе в Банско между 12-14 юли.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close