ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Жители на кв. „Възраждане” недоволстват от шумния терор, на който са подложени

“Самоков 365”

Жители на квартал „Възраждане” се срещнаха с представители на Министерство на вътрешните работи тази сряда /10 октомври/ в града. Поводът за срещата е недоволството от страна на самоковци, живеещи в квартала от шумния терор, на който почти ежедневно са подложени от страна на ромите. За тази цел жителите на „Възраждане” са инициирали подписка и са подали сигнал до институциите. Инициатор на действията и подписката е самоковецът  Бойчо Стамболийски.

Със заповед на министъра на вътрешните работи беше определена и изпратена комисия, която да се срещне с гражданите.       Държавен инспектор Борис Спасов и инспектор Милен Минчев от Главна дирекция „Национална полиция” дойдоха на място, за да проверят дейността на РУ Самоков и да се запознаят отблизо с позицията на гражданите, участвали в подписката. Понеже срещата се осъществи преди обяд, в работен ден, голяма част от негодуващите не успяха да присъстват и да изкажат личното си становище.

Тази част, която все пак успя да присъства изрази гласно недоволството си. Това бяха представители от 6 и 7 блок в кв. „Възраждане”, които по думите им живеят в непрестанен терор и тормоз, изразяващ се в големи групи младежи от ромски произход, които до малките часове не оставят жителите на квартала да спят. Тормозът се изразява в шумни празненства, събиране на тумби и въртене на гуми на коли в пространството зад познатия магазин „Супера”. Жителите на квартала споделиха и притеснението си, че в тъмните часове част от ромчетата прескачат оградата на намиращата се в близост детска градина „8 март”, за да пушат, пускат музика и други подобни действия. При опит да им се направи забележка започвали заплахи от отсрещната страна. Част от жителите споделиха, че са подавали нееднократно сигнали на 112 и са писали жалби до РУ Самоков. Оказва се обаче, че нужните мерки според тях не се предприемат. Искането на жителите на кв. „Възраждане” е да има глоби за нарушителите на реда и поне двама дежурни полицаи, които да следят какво се случва зад кафето до магазина след 22:00 часа. Те споделиха, че се притесняват да живеят в квартала или да стигат до саморазправа, затова алармират за пореден път институциите.

Служителите на Министерство на вътрешните работи уточниха, че работят по документи и на базата на подадени сигнали.  Проверката им показва за края на 2017 и първото шестмесечие на 2018 година написани 290 акта от самоковската полиция, като 240 от тях са по наредбата, издадена от Общината за спазването на реда в града. Оказва се, че всеки сигнал е проверен, взети са съответните мерки и нарушителите са глобявани. От своя страна жителите на кв. „Възраждане” остават с надежда искането им за спокоен живот наистина да намери своето дълготрайно решение.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close