ОбществоРегионални

Жителите на Говедарци запретнаха ръце и почистиха селото

Анелия Балабанова

Пролетта дойде! По този повод жителите на Говедарци организираха пролетно почистване. Близо 50 човека се включиха в кампанията, а малки и големи се отзоваха на призива отправен от организаторите: „Елате да си изчистим селото!” Равносметката са пълни чували и контейнери с всевъзможни находки – куфари, тоалетни чинии, играчки. Всичко това ежедневно ни заобикаля без на някои да им прави впечатление. За  радост има и съвестни хора, които биха искали да живеят в един по-хубав, чист и подреден свят. В неделя жителите на Говедарци запретнаха ръце, за да покажат, че с общи усилия нещата могат да се променят.

За броени часове съдовете за боклук се оказаха препълнени. „Множество са позитивите от неделното почистване в Говедарци. Например това, че излязоха близо 50 човека и чистеха с желание. Това е първото почистване с такъв мащаб на цялото село. Успяхме да съберем огромно количество боклук, който на места е трупан с години. И най-важното – показахме, че можем да се организираме сами и да полагаме усилия за решаване на общи проблеми, вместо да очакваме някой друг да свърши това” – коментира Тодор Стоянов, който е един от организаторите. Друго главно действащо лице в нея беше Каролина Джамбазова. Като сериозен пропуск по отношение на чистотата той изтъкна липсващите на места контейнери и десетките коне, които обикалят денонощно в селото, замърсявайки го с фекалиите си. „Друг много сериозен проблем е, че много хора от къщите покрай трите реки минаващи през селото, хвърлят отпадъците си в тях. Можеха да се видят шокиращи находки като куфари, части от автомобили, пластмасови отпадъци от всякакъв вид, метали, мебели и дори умрели домашни животни” – сподели още Тодор.

Първата по рода си акция „Чистота” в Говедарци се оказа повече от успешна. Наред с доброволците, които чистиха и огромните количества боклук, които бяха събрани имаше и много други хора, които подкрепиха начинанието. Иван Милушев предостави ръкавици, тениски и шапки за участниците в инициативата. Пълна промяна претърпяха почистените пространства. Има още много други места обаче, които очакват такава. „Поне показахме, че можем да се организираме и да си почистваме сами, а не да чакаме някой да го свърши вместо нас” – обобщи Тодор.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close