Общество

Жителите на Бели Искър с искания относно ремонта на язовирната стена

Ако не бъдат предприети мерки остават в готовност за гражданско неподчинение и протести

Анелия Балабанова

img_151298_560024_lЗащо се бави, кой пречи и непрекъснато отлага втория етап от ремонта на язовирната стена? Това попитаха жителите на Бели Искър по време на проведеното в салона на читалище „Стойне Ангелов – 1932” общоселищно събрание. Категоричен отговор разбира се не получиха, но по време на срещата, организирана от сформирания Обществен инициативен комитет за неотложен ремонт на язовирната стена с председател Иван Терзийски и Националния комитет за подобряване водоснабдяването  на България /НКПВБ/ в лицето на неговия председател  – инж. Ганчо Хитров, бяха обсъдени състоянието на съоръжението и проблемите относно експлоатацията на язовир „Бели Искър” и стената. Лъснаха някои неособено лицеприятни факти, подкрепени и със снимков материал. В лъкатушенето между това има или не нужда от спешен и неотложен ремонт изплува притеснението на хората от Бели Искър и близките населени места, които се страхуват за живота и имуществото си. В поредица срещи при Областния управител на Софийска област Росица Иванова експерти изразиха мнение, че повод за тревога няма и ситуацията е под контрол. Все пак с цел превенция стената ще бъде ремонтирана, но не е ясно кога. Точно на противоположното мнение се оказаха други техни колеги. Всъщност говорим за една близо 14-годишна сага, която в последно време придобива актуалност.

През далечната 2002 г. приключва изпълнението на първия етап от ремонта на стената с поставяне на противофилтрационна PVC мембрана. За втория, който е реално продължение на започнатото се чака и до днес. Притесненията са свързани с това, че меката снежна вода извлича свързващото вещество в бетона, с което се нарушават характеристиката на стената и нейната здравина. Едно силно земетресение, каквито се наблюдават в района, макар и малки трусове може да доведе до непредвидими и катастрофални последици. 94-годишният Петър Ангелов – бивш директор на училището в Бели Искър и технически отговорник при строителството на язовир „Бели Искър” сподели впечатленията си от 1-во лице, че използвания бетон наистина не е бил качествен. Изниква едно логично питане защо вече доста време се пренебрегва и елиминира „Експертиза относно проучвания, изследвания, проектни работи и актуализация на якостно-деформационните характеристики на скалата и бетона с оглед оценка на състоянието и предложение за укрепване за гарантиране на дългосрочната устойчивост на язовирната стена „Бели Искър” – приета от ЕТИС НА Столична община на 14.01.2014 г. като основа за проектирането. „В тази експертиза с обем над 1200 страници са направени проучвания, анализ и оценка от специалисти на БАН, Минно-геоложкия университет и водещи експерти в областта на язовирното проектиране и строителство, и предлага варианта за ремонта на стената на яз. „Бели Искър” откъм въздушната й страна с масивен бетон. За тази експертиза „Софийска вода” АД беше включила в своя бизнес-план за 2013-2015 г. сумата от 500 хил. лв / по данни от анализа на бизнес-плана, направен от ДКЕВР, сега КЕВР/. Защо всичко това се игнорира и се дава предпочитание на вътрешни доклади за състоянието на язовирната стена „Бели Искър”?” – се казва в отвореното писмо, изпратено до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, Министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, Министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и Областния управител на Софийска област Росица Иванова. С две думи казано не говорим за нечии внушения относно състоянието на язовирната стена, а заключение на експерти в резултат на направени проучвания.

Изминаха повече от три месеца, от както жителите на Бели Искър обявиха своята готовност за гражданско неподчинение по повод критичното състояние, в което е стената на намиращия се в непосредствена близост язовир „Бели Искър”. След срещата в петък присъстващите излязоха с нова декларация. „Проявихме разбиране и толерантност след уверения на Столична община, Областната администрация на област София и Министерския съвет относно предстоящи и взети решения по поставените от нас искания. Показахме търпимост и мъдрост като отложихме във времето решението ни за гражданско неподчинение. Никой няма лично право, нито която и да било държавна институция и администрация, повече да пренебрегва и да омаловажава съществуващата опасност, защото жертвите ще бъдат стотици, материалните щети – огромни ” – се казва в нея. Готовността за гражданско неподчинение остава в сила, ако не бъдат уважени приетите на събранието искания. Първото е свързано с това до 25-ти октомври 2016 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ и Столична община /СО/ да организират и проведат съвместен експертен съвет, за да приемат вариант за ремонта на стената на язовир „Бели Искър” по изготвен проект. Друго тяхно настояване е до 20-ти декември 2016 г. „Софийска вода” АД и Столична община да обявят конкурсните условия за избор на изпълнител на ремонта на стената на яз. „Бели Искър” при условията на неотложна дейност съгласно Закона за устройство на територията /ЗУТ/, с оглед на това избрания изпълнител /спечелил конкурса/ да започне строителни процедури и разгърне строителство по стената през м. март-април 2017 г., за да се използва максимално уплътнен график за времето от 6 месеца, колкото е строителният сезон за надморската височина /от 1870 м.н.в./, на която е построен язовира. Със същата тази декларация общото събрание на с. Бели Искър упълномощава Иван Терзийски – председател на Обществения инициативен комитет за неотложен ремонт на стената на язовир „Бели Искър” и инж. Ганчо Хитров – председател на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването на България да връчат в Министерския съвет приетата декларация на министър – председателя на България Бойко Борисов и в Главна прокуратура на главния прокурор – Сотир Цацаров.

Ако и този път не бъдат чути, жителите на Бели Искър са решени на крайни мерки, каквито бяха изказани и на проведеното събрание. До спирането на водоснабдяването на столицата едва ли ще се стигне, но вероятно ще има още такива срещи, този път в Самоков. Не е изключено да се предприемат някои радикални действия като блокиране на пътища и други. Развръзката предстои.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close