Злободневно

Житейските уроци, получени извън класната стая

Жанета Димитрова 

„Най-същественото е невидимо за очите и истински се вижда само със сърцето”, тази мисъл се явява като пътеводител в обучението и възпитанието на децата и за учителите от ОУ „Христо Максимов”. Топлата есен тази години им даде вдъхновение за нови начинания и креативни идеи, и ето че резултатите не се забавиха.

В началото на ноември група деца, под ръководството на г-жа Боряна Спасова, се заеха с целта да украсят крайречната зона и пространството около автогарата в тематични за есента мотиви. На няколко точки в парка бяха поставени цветя, тикви в различни форми, шишарки, декорирани купи сено и закачливи метлички. Купи сено, декорирани със саксии с цветя и завързани с червена панделка бяха акцентът в градинката на автогарата. Големият ентусиазъм и творчески подход веднага бяха оценени от усмихнатите лица и поздрави на преминаващите. Приятната емоция обаче не бе съхранена задълго, дни след поставянето на украсата, недоброжелатели я разрушиха и ограбиха. Охраната на крайречната зона сподели, че тиквите са взети за изхранване на домашни животни, а останалите неща – разграбени и използвани за лични цели. Вандалите не са заловени, но се предполага, че са група и едва ли ще бъдат наказани. Това възмути гражданите, станали свидетели на грозната гледка и несъвестното разрушаване на детските творби. Учители и ученици от ОУ „Христо Максимов” не скриха разочарованието си от грозното деяние. Случилото се за тях е един подранил житейски урок, че често това, в което влагаме цялото си сърце остава неоценено от околните. Това категорично не е повод за липсата на вдъхновение относно бъдещите им творчески начинания.

Въпросът е принципен и актуален повод за размисъл относно истински ценното в живота. Едно от основните неща във възпитанието на децата е открехването на чувствителността им към малките жестове и красиви неща от ежедневието. Това е основната мисия на учителите от ОУ „Христо Максимов”, учениците им да създават красота, да влагат част от сърцата си във всичко, което сътворяват, да бъдат креативни и досетливи. Да се превърнат в хора, умеещи да оценяват дребните неща, не като тези, които им показаха, какви не бива да бъдат! За недоброжелателите остава срамът и моралното прегрешение пред детския труд и ентусиазъм.

На децата от ОУ „Христо Максимов” пожелаваме едно нестихващо вдъхновение и много поводи за изява!

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close