ОбществоСамоков

“Жив е той, жив е!”…142 години след гибелта си

Анна Манова 

Тази година отбелязваме 142 години от гибелта на големия български революционер и борец за свобода – Христо Ботев. 2 юни е дата едновременно на скръб и на гордост. В този ден в съзнанието на всички българи най-ярко отекват думите на Вазов:  „Българио, за тебе те умряха/една бе ти достойна зарад тях”… А личността на Ботев е събирателна за всички онези борци за национална независимост, които безрезервно са напоили с кръвта си земите ни, изпълнени с чувство на дълг и с единственото желание за свобода…или смърт. Това е ден, в който коленичим пред всички наши герои, изразявайки признателността си към саможертвата им, за да я има днес свободна България.

Днес самоковци отдадоха почит на българския борец за свобода пред паметника му в града. Водещи на събитието бяха учениците от ПГ „Константин Фотинов” Деяна Димитрова и Димитър Алакушев. А за тях се наредиха знаменосците Йоана Механджийска и Милен Костов от ПГ по туризъм. Водещите припомниха пред присъстващите факти от делото и личността на Христо Ботев. Началото на мероприятието беше поставено тържествено с фанфарния оркестър към ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, под ръководството на г-жа Даниела Георгиева. След това думата беше дадена на кмета Владимир Георгиев. Той подчерта, че делото на всички онези, които са бранили българските земи не е останало забравено. Освен това той припомни, че в четата на Ботев фигурират имената на двама самоковци  Атанас Петров и Георги Стойков, които са били заедно с него през 1876 г. След това първокласникът от ОУ „Митр. Авксентий Велешки” Александър Ал Халиб изненада всички с емоционалното си рецитиране на едно от емблематичните стихотворения на Ботев – „Хаджи Димитър”. В програмата взеха участие и чаровните малки мажоретки от групата на г-жа Веска Терзийска от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. За да отдадат почит към Ботев бяха дошли и ученици от СУ „Отец Паисий”, заедно с г-жа Ели Георгиева. Учениците от ОУ „Митр. Авксентий Велешки” бяха придружавани от техните преподавателки Ирена Милчева, Анна Белишка и Ваня Терзийска.

Точно в 12:00 часа сирената огласи пространството, за да ни накара поне за минута да спрем и да си припомним делото на Ботев, личност от нашата история, която е имала доблестта и силата да постави любовта към отечеството пред тази към семейството и близките. И не на последно място – жертва себе си в името на идеала.

Официални лица на събитието бяха архиерейският наместник Отец Михаил, народният представител Радослав Стойчев, зам.-кметовете Люба Кленова и Васил Сайменов, секретарят на общината Ангелина Вангелова и членовете от КЛИО „Чакър Войвода”. На финала всички поставиха венци и цветя пред паметника на Ботев. От името на Община Самоков и народния представител Стойчев всички присъстващи ученици и деца получиха като подарък по една книга със стиховете, текстове и песни, свързани с Ботев и по един патриотичен календар.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close