Седмицата

Животновъди от Говедарци излязоха на протест

protestAнелия Балабанова

Животновъди от Говедарци се събраха на протест провокиран от начина, по който става разпределението на пасищата за ползване и настояха за законови промени. Христина Стойкова  – директор на Областната дирекция „Земеделие” дойде лично, за да направи разяснения.  Оказва се, че и стопани без животни имат право да декларират площи и това е съвсем в реда на нещата. Хората, отглеждащи реално добитък обаче намират това за неправилно, смятат се за ощетени и си послужиха с конкретни примери. Срещата, продължила около час беше обезпечена със солидно полицейско присъствие и лично на началника на РУП-Самоков Иво Трайков. Да защити интересите на потърпевшите дойде и кметът Бойчо Шуманов. До по-радикални действия на пътя към София, каквито бяха първоначалните намерения не се стигна, но напрежение определено имаше. Както вече стана дума недоволството на 30-40 стопани е породено от факта, че само трима-четирима от жителите на Говедарци са участвали в т.нар. очертаване върху картата на използваните от тях терени за пасища.

Протестиращите се поинтересуваха на какъв принцип са разпределени пасища и ливади на хора, които не са имали към месец юли 2014 г. налични животни. Как са им дадени тези пасища, използвани и поддържани по същото време и в продължение на дълги години от хора, на които сега са били отнети.

Христина Стойкова поясни, че отговорът на този въпрос се крие в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, обнародван и в Държавен вестник и по точно правилника към него. По реда на чл. 37 в има процедура, която предвижда до 31 юли собствениците на земи да подадат заявление, с което казват, че ще ползват земите си в реални граници. В същия срок се подават декларации по чл. 70 от други ползватели в масивите въз основа на собственост, договор за наем, договор за аренда и т.н. Процедурата не нова, а от 2009 г. Появиха се коментари, че не е осигурена достатъчна публичност, но те бързо бяха опровергани.

Началникът на Областната служба „Земеделие” определи като абсолютно безпредметно това, което се прави на пътя. По-разумното би било двете страни в този принципен спор да се разберат и стигнат до някакво споразумение. Малко вероятно е това да се случи напрактика и ако не се стигне до някакъв консенсус вариантите са площите да бъдат разпределени служебно. „Ще търсим промяна в закона – само животновъди да имат право да заявяват пасища” – коментира Бойчо Шуманов, който определи случващото се в резултат на несъвършенство в закона. Идеята е който иска да може да чертае обработваеми земи, но пасища в никакъв случай. Става въпрос за т.нар. бели петна.

Иначе като резервен вариант са земите по чл.19. Това общински терени, които могат да се отдават за ползване без търг или конкурс. От казаното дотук може да се направи извод, че казусът излиза извън пределите на частното. Както може да предположите замесени са много и различни интереси. Онеправданите фермери от Говедарци са решени докрай да отстояват правата си. Подготвена е жалба, с която ще бъде внесена в Министерството на земеделието.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close