Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Женска певческа група „Рельовските баби” – пазителките на автентичния фолклор на селото

Анна Манова

Денят е вторник. От една от стаите в Народно читалище „Надежда – 1927” в село Рельово, се чуват женски гласове в изпълнение на народни песни. Музика и настроение огласят пространството. И някак неусетно пренасят ту на мегдана, ту край реката или разказват нечия история, и по този начин превръщат с лекота иначе обикновения делник в празник. Това са песните на сърцатите дами от Женска певческа група „Рельовските баби”. И макар да се кръстили „Рельовските баби”, те са запазили младостта на духа си и всяка една репетиция, а те се събират поне два пъти в седмицата /вторник и четвъртък/, преминава в смях, закачки и песни.

Така ги намирам и в този ден. Развеселени, гласовити. Ръководител на състава е Елена Бандрова, а от скоро имат и акомпанимент от страна на Христо Димов и  на Димитър Пърчов. Секретарят на читалището Росица Вардарова, която е и член на групата, разказва, че „Рельовските баби” съществуват още от основаването на читалището. Това означава, че традицията е някъде поне 90-годишна. Тогава бройката на певиците надхвърля 20. Имало е по-динамичен културен живот в селото, изградено е читалището с ентусиазъм и труд, играли са се постановки, в салона са се прожектирали филми. Времето обаче се променя и културната дейност в село Рельово, както и в повечето села, бавно загива. Но все пак остават по една – две искрици надежда, които да светят и в мрака на днешния ден да напомнят за миналото като смело чертаят нови пътеки в настоящето. И макар от създаването на групата да са минали известен брой години и кратки прекъсвания, през 2012 г. дейността е отново възобновена. Съставът съвсем естествено се променя и редуцира. Днес към Женска певческа група „Рельовските баби”, под ръководството на Елена Бандрова, се числят Росица Вардарова, Райна Попова, Милка Велкова, Елена Трохарова, Райна Кашинова, Снежана Пърчова, Лиляна Гайдарова, Цвета Петрова и Цанка Велкова. А най-малкото попълнение е 6-годишната Виктория Георгиева, която е внуче на една от певиците.

Баби по име, но млади в сърцата си, жените споделят, че моментите на репетиции са едни от най-чаканите. Те са начин да избягат от ежедневните ангажименти в необятния свят на фолклора. Да се срещнат, да си поговорят, пък й да си попеят. В репертоара си имат над 40 песни, като се фокусират върху старите и автентични такива. Една от любимите им е по текст на Борис Стрински и се казва „Песен за Рельово”, която се е превърнала в своеобразен химн на селото.

„Не минава празник без наше участие в Рельово”, споделят гласовитите бабки. Те внасят допълнително добро настроение, пременени в своите литаци. Харесват и тачат българските обичаи и правят всичко по силите си да заплетат тънката нишка на приемствеността. Затова можете да ги видите на Йордановден край реката, отново в носии да изпълняват народни песни. Събират се на 8 март и се надпяват. През последните няколко години възобновяват познатия обичай на Бабинден, който преминава в селската кръчма отново съпроводен с много музика, къпане на кукла – бебе, даруване и естествено народни песни. Те са и част от приготвянето на курбана и дейни участници в събора на селото. Ако се каже, че са живият културен пулс на малкото населено място няма да е никак пресилено. Те са същинските пазителки на автентичния фолклор на Рельово, а излизайки от рамките на селото те го споделят чрез участието си на фестивали и празници. Могат да се похвалят с редица грамоти и отличия. Едно от най-значимите е още през 1986 г., когато предишният състав получава златен медал от V Национален събор на народното творчество, провел се в Копривщица. Може би не е случайно, че през 2015 г. отново на участие в Копривщица получават специална награда за отлично представяне и добро партньорство. Следва и запис на тяхно изпълнение за радиото. През 2014 г. стават лауреати на Петия фестивал „Нестия” в Сапарева баня. Завръщат се с медал от „Ботеви дни и нощи” в гр. Калофер през същата година. Имат първо, второ и трето място от участията си в Пещера. Имат и награди за дуети. Те са за изпълненията на дуото Лиляна Гайдарова и Цанка Велкова, както й Цвета Петрова и Тинка Дюлгерска. Имат отличия и от местни изяви – едно първо място от „Дар на природата” през 2016 и едно трето от същия фестивал, провеждащ се в село Говедарци. Имат още редица грамоти и със сигурност им предстоят нови.

Извън многобройните участия и признания един от най-милите и запомнящи се моменти идва непосредствено след възобновяването на „Рельовските баби”. А именно при участието им във фестивал в Сапарева баня, където тяхно изпълнение затрогва популярната народна певица Любка Рондова. Тя с насълзени очи им споделя, че тази песен не я е чувала от години, а някога я е пял нейният баща. Те получават поздрав за избора на песен и доброто представяне. Този мил и емоционален момент е й една от най-високите оценки за сърцатите дами. Две топли думи от голяма певица, професионалист.

А сега е време да затворим тихо същата тази врата на стаята за репетиции и да ги оставим да продължават да допълват и обогатяват репертоара си. За да може да се изявяват на повече сцени и да бъдат преносители на автентичния фолклор. Докато тях ги има, докато в читалището е шумно от глъчка, ще има и културна дейност в малкото самоковско село Рельово.

 

 

 

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close