Общество

Женската певческа група от село Белчин – световен шампион по фолклор от World Folk 2017

Под мотото „Приятели в многообразието” започна седмото издание на Световния шампионат по фолклор World Folk 2017, който се състоя в рамките на музикални празници EURO FOLK. Шампионатът се провежда от 17-27 август в голяма част от морските курорти – Несебър, Слънчев бряг, Бургас, Поморие, Св. Влас.

Като знак за топлото българско гостоприемство и по стара българска традиция, гостите и участниците на форума бяха посрещнати с хляб и сол. Официалното откриване се състоя на сцената на античния амфитеатър в гр. Несебър. На церемонията присъстваха официални лица и гости от България и чужбина.

Стартът на фолклорния шампионат World Folk 2017 даде президентът на Европейската асоциация на фолклорните фестивали /ЕАФФ/ – Калоян Николов. В международния форум участие взе и Женската певческа група за автентичен фолклор от село Белчин. Ръководителката на състава Менка Гирова и певиците от групата – Валя Машова, Мария Попова, Анка Буракчийска, Тинка Гирова, Анка Фускова-Цветкова и Рашка Будинова получиха поканата си за участие във форума още през месец юни на участието си в Балканския шампионат по фолклор в гр. Хисаря, където завоюваха златен медал. Групата е сформирана преди повече от 40 години и макар да е претърпявала промени в състава си през годините, успява да съхрани репертоара си.

На тазгодишното издание на форума женската певческа група от село Белчин се представи на 19 и 20 август в Св. Влас. Групата беше подготвила китка от автентични песни -“Млади русанчета”, “Слезнало момче Загорче” “Вечер малкай моме”, Дал се гърми ил се земя тресе”, ” Бре Петрунко”

„Яна турчин мамила”, „Низ село турци вървея”. Във събитието участие взеха и състави от Литва, Ирак и Индонезия, които също представиха свои автентични песни и танци. Нашите жени станаха лауреати на World Folk 2017, получиха диплом за съхранение на българските традиции, златен медал и титлата Световен шампион по фолклор за 2017г.

Валя Машова

 Секретар на НЧ „Светлина 1909”

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close