ОбществоРегионалниСамоков

Женската певческа група и Танцовият състав от Белчин със злато и бронз от IX Световен шампионат по фолклор

Анна Манова

Отлично представяне направиха Женската певческа група за автентичен фолклор и Танцов състав „Белчинче” към НЧ „Светлина 1909”, село Белчин, на Деветото издание на Световния шампионат по фолклор. Нашите изпълнители се представиха на 24 и 25 август в Поморие.

Женската певческа група за автентичен фолклор, под ръководството на Менка Гирова, впечатли журито и съвсем заслужено си тръгна от фестивала със златен медал, грамота за лауреат и диплом за Световен шампион по фолклор за 2019 в съответната категория. Групата, в която участват Тинка Върбева, Мария Попова, Тинка Гирова, Анка Фускова и Рашка Будинова получиха и още едно отличие – номинация „Златен Орфей”, която бе връчена лично на ръководителката на ЖПГ от маестро Георги Янков – музикален специалист. Номинация „Орфей” се присъжда по преценка на журито и дава право за участие в класирането за World Grand Prix „Орфей“.

сн. Georgi Nutsov

 

ТС „Белчинче”, с художествен ръководител Галина Будинова, също спечели награда. Съставът, в който участват Светослав Постолов, Любомир Машов, Симона Трохарова, Георги Бранков и Петър Вуков, спечели бронзов медал от Световния шампионат по фолклор 2019. На сцената те се представиха с изпълнение на старо белчинско хоро, кюстендилска ръченица и типичния за нашия край шопски танц.

Характерна особеност на Световният шампионат по фолклор „World Folk” е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 20 кабелни телевизии в България, по 3 сателитни телевизии с обхват цяла Европа, както и по Световната интернет телевизия “EuroFolkTV“. С тези дейности се изпълнява основната цел на Световният шампионат по фолклор „World Folk” за запазване и популяризиране на традиционните народни изкуства и чрез огромните възможности на масмедиите.

Концертите на Световния шампионат по фолклор “World Folk” се предават на живо по Световната интернет телевизия “EuroFolkTV”.

В конкурса могат да участват фолклорни ансамбли, певчески и танцови групи, хорове, клубове по народни танци, групи за стари градски песни, духови и фолклорни оркестри, индивидуални изпълнители и дуети.

Журито оценява по три критерии – ниво на сложност и техника на изпълнението, представяне /костюми, реквизит, постановка, избор на репертоар/ и сценично поведение /поведение на сцена, контакт с публика, излъчване, артистичност/.

Носителят на голямата награда “WORLD FOLK 2019” – World Grand Prix „Орфей“, златен медал и диплом за абсолютен Световен шампион по фолклор за 2019 година получава и парична премия от 1000 Евро.

Оценките на колективите, явили се в конкурсната програма на Световния шампионат по фолклор „World Folk 2019”, са валидни за класиране в Световната ранг листа /World ranking list of folklore/.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close