Култура

Жени-творци показаха изкуство от висока класа

izlojbaАнелия Балабанова

„Горда съм, че съм жена” – казва Блага Димитрова. Погледнато от позицията на днешния ден си е истинско предизвикателство. Да се докажеш като професионалист в работата, практична домакиня и не на последно място любяща майка и съпруга не е никак лесно. Извън това амплоа остават хобитата, срещите с приятели, съкровените моменти и талантът. Има много различни начини да изразиш сам себе си и това беше демонстрирано за пореден път по време на организираната от ПП ГЕРБ жени благотворителна изложба в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”. На нея няколко сръчни самоковки – Мария Ицова, Ани Йовева, Данаила Колева, Деси Андонова, Маргарита Кьосева и Симона Георгиева показаха  уникални произведения.

„Столетия са формирали и утвърждавали идентичността на Самоков, станал известен като град на желязото, град на най-прочутата и най-многобройна художествена школа на Балканския полуостров, град на родолюбци и художници, които са прославяли, прославят и днес неговото име.

Сигурни сме, че Самоков може да се гордее със своите жени – художнички, които творят днес” – заяви по време на официалното откриване Гиргина Рангочева и добави, че ако има достатъчно интерес към събитието, то ще стане традиционно.

 

Ани Йовева завършва Средно специално училище за изящни и приложни изкуства в София през 1988 г. Омъжена е, майка на двама синове. Владее различни ръкоделни техники – българска бродерия, шита дантела кене, совалкова дантела… В последно време разработва схеми за гоблени. Участва в много изложби и базари в България и чужбина. Работи по редица проекти за запазване на културното ни наследство.

 

Маргарита Кьосева завършва художествена гимназия за изящни изкуства ” Илия Петров ” София през 1985г. Занимава се с филмов плакат, в областта на приложното изкуство с изработването на уникати от кожа, сребро и камъни, стъклопис и иконография (от 1992 – до днес ). Вече 23 г. приоритет са й децата в школа ”Зографче ”, които успяват в много  конкурси. В момента работят по трети графичен литографски проект, произтичащ от ”Докосване до графиката ”. ”Азбука на Зографче” е посветен на ”Рибния буквар ”, отпечатан за първи път тук в Самоков. В заниманията са застъпени още детска иконография и свободни детски рисунки. Маргарита е майка на трима синове – най-големите й творения.

 

Данаила Колева завършва „Теология” в СУ „Климент Охридски“ през 1994 г., а 6 години по-късно и английска филология. 15 години преподава религия, от 7 – английски език. С иконография се занимава от ученичка и за вече 24 години е създала над 600 икони. Те се намират предимно в църквите на община Самоков- „Въведение Богородично”, „Николай Чудотворец” в Широки дол, храма в Ново село.

 

Десислава Андонова  завършва  Гимназия „Константин Фотинов” – Самоков  през 1994 г. Висшето си образование получава в Нов български университет, специалност „Артистичен дизайн”. Винаги е рисувала, но експериментите й започват в университета, с мечтата да създава бижута, но не обичайните, а доста по- различни. Дълги години рисува икони. След редица експерименти започва да рисува картини. Любимите й сюжети са хора, риби и дървета. През 2011 година започва да прави бижута – любимо занимание и до ден днешен. Те са изработени от полимерна глина, тел и текстил.

 

Мария Ицова

Рисува живопис и икони. От 2005 г. ежегодно прави изложби в Самоков. Има две самостоятелни изложби и в Дупница, и няколко участия в съвместни изложби на самоковски творци. Предпочитаните от нея теми за маслена живопис са пейзаж и стара българска архитектура. Много от старите къщи на Самоков оживяват чрез нарисуваните от нея картини, защото са разрушени. Акварелът й доставя удоволствие с възможността да експериментира с цветовете и така се получават фантастични птици и реалистични цветя.

 

Сред участниците беше и Симона Георгиева с картини – маслена живопис, която не можа да присъства лично на събитието.

Мнозина се оказаха желаещите да се насладят на въздействащата красота на изложбата, включваща картини, икони, бижута, гоблени, изящни произведения, излезли изпод сръчните пръсти на самоковски жени. Част от тях се продаваха и се оказаха изключително подходящ осмомартенски подарък, заради своята изтънченост и финес. Изложените творби на дамите остават на разположение до 12-ти март.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close