Самоков

Есента в буркани показаха в Ковачевци в първия Празник на туршията и зимнината

Анелия Балабанова

Есента, събрана в буркани показаха жителите на Ковачевци по време на първия по рода си Празник на туршията и зимнината, който се проведе в селото на 9-ти ноември. Пенка Ненова  беше основен инициатор на проявата, организирана от читалище „Селска пробуда” с подкрепата на кметството в лицето на Йорданка Бекярова. Масата, отрупана с домашно приготвени кулинарни изкушения събра на едно място гостите на този импровизиран празник.

Благодарение на сръчните домакини от Ковачевци на нея имаше от всичко – вкусни туршии и салати, буркани лютеница, компоти и сладка. На трапезата присъстваха и прясно опечени баници и погачи, към които никой не можеше да остане равнодушен. Обичайно в края на лятото кътаме в мазета, шишета и буркани щедрите дарове на природата. Така слънчевите лъчи ни топлят през студените зимни дни, чак до следващата година. Приготвянето на зимнината пък е истинско тайнство, в което по традиция се включва цялото семейство. Жените от Ковачевци споделиха тънкостите на храната за зимата, която приготвят и обмениха рецепти. Освен добри домакински и кулинарни умения, те показаха и завидни актьорски заложби с изиграните забавни сценки. П. Ненова отправи и поетичен поздрав с авторско стихотворение за Ковачевци, а в края всички дружно запяха.

Зимата идва. Зимнината е приготвена, виното е почти готово. Идва ред на киселото зеле и срещите с добри приятели. Идеята е те да се превърнат в една хубава традиция.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close