ОбществоРегионални

Епископ Поликарп оглави литургията в обновения храм „Св. ап. Петър и Павел” на с. Доспей

Самоков 365

В деня на Съединението – 6 септември се навършиха 80 г. от освещаването на храм „Св. ап. Петър и Павел“ в самоковското с. Доспей, считано за предполагаемо рождено място на св. Паисий Хилендарски. По този случай, с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит беше извършено и обновлението на храма в чест на първопрестолните апостоли.

На архиерейската света литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, съслужиха архимандрит Евтимий, йеромонах Силуан, иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, протойерей Любомир Мишков, свещеник Георги Николов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, свещеник Любомир Годиняков, свещеник Йордан Мечкаров, свещеник Емилиян Дамянов, свещеник Арсений Каньов, свещеник Костадин Тренев, дякон Георги Читалов и дякон Лука Китин.

Църковните песнопения в храма бяха изпълнени от клиросни певци и от енорийския хор, които допринесоха за молитвеното настроение сред събралото се множество местни християни и гости на китното самоковско село. В края на богослужението, за достойното си служение свещеник Георги Николов бе удостоен с офикия „протойерей“, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит. Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави протойерей Георги Николов за дръзновението и старанието в служението, като му пожела още повече старание и трудолюбие, смирение и послушание в това свято и спасително дело.

Викарият на Софийския митрополит също така отправи патриаршески благослов и поздравления от името на Първойерарха на Българската православна църква към архиерейския наместник иконом Михаил Колев, духовенството, певците и многобройното изпълнение на храма по случай празничните събития. Протойерей Георги Николов, от свое име и от името на всички жители на с. Доспей и дарители на храма, благодари на Негово Светейшество за „духовното тържество“, оглавено от Негово Преосвещенство епископ Поликарп, за благодатните му слова, както и за офикията, с която бе удостоен, за да бъде още по-ревностен в служението и в живота си.

В израз на признателност към Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит и към викарния му епископ, от името на светогорския български манастир „Св. Георги Зограф“ им бяха подарени архивни книги за църковното песнопение. След края на неделната служба местните жители зарадваха всички присъстващи с богата празнична програма – сладкопевни певици изпълниха традиционни песни от региона, а вдъхновяващи народни хора изиграха облечените в пъстри носии деца и момичета от село Доспей.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close